Search
Search
Close this search box.

Projekt preobrazbe sistema daljinskega ogrevanja je usmerjen v prihodnost

Na šaleškem razvojnem forumu z naslovom "Projekti za desetletje korenitih sprememb", ki se je odvijal 17. oktobra 2023 v velenjskem Hotelu Paka, so strokovnjaki, lokalno uspešni podjetniki ter župani podali vpogled v prihodnost doline.
FOTO: Komunalno podjetje Velenje

Med udeleženci razprave je bil tudi direktor Komunalnega podjetja Velenje, d. o. o., mag. Gašper Škarja. Na omizju o Prenovi daljinskega ogrevanja s podnaslovom “Zakaj, kdaj in kako” je poudaril: “Prenova bo zaradi konca izkopavanja premoga, ki ga je država zakoličila pri letnici 2033, neizbežna. Edini energent, s katerim zagotavljamo ogrevanje v Šaleški dolini, je zdaj namreč premog. Načrtujemo torej nove vire energije za toploto, ki bodo obnovljivi in razpršeni. Prvi korak je obnova vse infrastrukture, vseh toplovodov in vročevodov, s čimer bomo začeli že naslednjo pomlad.”

Sočasno je izpostavil nujnost energetske obnove vseh stavb na območju mestne občine Velenje in občine Šoštanj ter izobraževanje prebivalcev o smotrni rabi toplotne energije.

Vpeljava obnovljivih virov energije, kot so sončne elektrarne, toplarne, male hidroelektrarne in večji viri ter uporaba biomase iz odpadnega lesa, bo prispevala k okoljski sanaciji. Cilj je zagotoviti kakovostno bivanjsko okolje za dolino, ki je trenutno na prelomnici: obeta se desetletje sprememb.

˝Po končani tranziciji bomo imeli zelene, obnovljive vire toplotne oskrbe in prenovljen daljinski sistem z minimalnimi izgubami. Dejstvo je, da smo v MO Velenje prebivalci še v letu 2021 porabili skoraj dvakrat več toplotne energije od državnega povprečja,” opozarja Škarja.

Mag. Gregor Goričar, koordinator direktorja družbe za strategije in inovacije v družbi ELES je predstavil niz aktivnosti, ki jih družba ELES izvaja v okviru sporazuma o zeleni preobrazbi daljinskega ogrevanja. Župana Mestnih občin Velenje in Šoštanj sta marca 2022 sklenila krovni sporazum o sodelovanju na področju povezovanja sektorjev ogrevanja in hlajenja z elektroenergetskim sektorjem. Zavezali so se, da bodo sodelovali pri pripravi projektov, ki bodo omogočili prestrukturiranje doline v skladu z zeleno preobrazbo.

Skupaj so sprejeli Akcijski načrt preobrazbe daljinskega ogrevanja Šaleške doline 2022–2030, ki bo lahko povsem neodvisen od premoga, viri ogrevanja v njem (OVE) pa bodo razpršeni. Predstavil je tudi koncept dolgoročnega ogrevanja KODO, ki v petih korakih govori o načrtovanju energetske infrastrukture skupaj z viri in odjemom v prihodnosti. Projekt povezovanja sektorjev elektroenergetskega sistema s sektorjem ogrevanja bo temelj zelenega prehoda v lokalnih skupnostih, poudaril je: ˝Gre za zagotavljanje zanesljivega, trajnostnega in stroškovno optimalnega sistema ogrevanja, učinkovito izrabo trajnostnih virov energije in lokalne infrastrukture z možnostjo nadgradnje s sezonskim hranilnikom˝.

Velenjski župan, Peter Dermol, je prepričan, da je prestrukturiranje Velenja zastavljeno na dobrih projektih: “Naš cilj je zagotoviti pravični energetski prehod savinjsko-šaleške regije, ustvariti nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, zagotoviti trajnostni, prožen in raznolik gospodarski razvoj ter postopno sanirati in revitalizirati prostorsko ter okoljsko degradirana območja.”

˝V dolini imamo dovolj znanja, s katerim pristopamo k učinkoviti preobrazbi sistema daljinskega ogrevanja. Zaupati moramo stroki, prav tako pa moramo vsak pri sebi razčistiti, kaj lahko za nižje stroške toplote naredimo sami. ˝je optimističen šoštanjski župan, Boris Goličnik.

Prenova ogrevalnega sistema sama po sebi ni dovolj za omejitev stroškov ogrevanja v gospodinjstvih. Potrebno je pridobiti znanje za regulacijo porabe toplote s pomočjo termostatskih ventilov, pravilno in učinkovito prezračevati ter nadzorovati bivalno temperaturo. Občutne izboljšave v sistemih daljinskega ogrevanja je mogoče doseči le s usklajenim delovanjem vseh deležnikov.

Vir: Komunalno podjetje Velenje

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Družba

Pustovanja v Šaleški dolini

Pustovanje je eden najstarejših slovenskih praznikov, poznamo ga že vsaj 2000 let. Pustne šege in navade so se skozi stoletja temeljito spremenile. Danes pust povezujemo s pustnimi norčijami, krofi in...
Šport

Karateist Benjamin Mešanović bo v petek debitiral na Evropskem prvenstvu

Benjamin Mešanović, karateist Karate kluba Velenje, se bo udeležil 51. mladinskega evropskega prvenstva v karateju....
Turizem

Šaleška dolina se predstavlja na sejmu Alpe-Adria

Med 31. januarjem in 3. februarjem se Šaleška dolina pod okriljem Turistične zveze Velenje predstavlja na največjem turističnem sejmu v Sloveniji. Dogajanje poteka v Stebrni dvorani, hali BK na Gospodarskem...
Šport

Velenjski plavalci minuli konec tedna blesteli na Državnem prvenstvu v Mariboru

Minuli konec tedna, med 02. in 04. februarjem je v Mariboru potekalo državno prvenstvo v plavanju. Udeležili so se ga tudi velenjski plavalci....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....
Obvestila

V četrtek, 22.2.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike na območju Mestne četrti Velenje - Desni breg in na območju Jerihove ceste, da bo v četrtek, dne 22. 2. 2024, od 7.30...
Obvestila

Vabilo: novembra odpovedana akcija “Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino” se bo izvedla 16. marca

Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline vabi k sodelovanju v akciji "Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino", le ta je bila napovedana za november, a so jo morali zaradi slabega vremena...

Zadnje osmrtnice

Marjan Korenak

Viktor Češnovar

Vid Kondić

Velenjcan copyright © 2023