Search
Search
Close this search box.

Mestna občina Velenje na podlagi januarske porabe toplote prilagaja ukrepe za pomoč občanom

V preteklem tednu so v Mestni občini Velenje sprejeli vrsto ukrepov, namenjenih zmanjšanju stroškov ogrevanja na položnicah posameznih uporabnikov daljinskega ogrevanja.
FOTO: Mestna občina Velenje

Na osnovi januarskih izračunov porabe toplote, ki še niso bili izdani v obliki računov, bodo izvedli dodatno analizo in prilagodili ukrepe. Hkrati bodo še naprej iskali možnosti za dodatno pomoč prebivalcem v Velenju.

V ta namen bo Komunalno podjetje Velenje zamaknilo izdajo računov za mesec januar za večstanovanjske objekte.

Na pobudo župana, Petra Dermola, se bo oblikovala posebna delovna skupina, ki bo podrobno pregledala porabo toplotne energije po posameznih objektih in stanovanjih v zadnjih treh letih. Na podlagi teh ugotovitev bodo prilagodili ukrepe za zmanjšanje porabe in stroškov ogrevanja. Glavni cilj je označiti kritične objekte in do naslednje kurilne sezone z ukrepi izboljšati energetsko učinkovitost ter zmanjšati porabo ogrevanja v kritičnih objektih.

Župan se je s sodelavci in vodstvom Komunalnega podjetja Velenje srečal s predstavniki etažnih lastnikov in upravnikov večstanovanjskih stavb. Ti so predstavili svoje poglede in izzive, povezane s povišanimi stroški ogrevanja.

Po osebnih pogovorih z več kot tridesetimi občani so zaznali, da veliko število občanov nima nameščenih termostatskih ventilov ali individualnih števcev oziroma delilnikov stroškov za merjenje individualne porabe toplote v večstanovanjskih stavbah. Približno 70 odstotkov jih živi v objektih, ki niso energetsko sanirani.

Na podlagi januarskih izračunov porabe toplote bodo izvedli dodatno analizo ter pripravili individualne ukrepe za vsak objekt in vsakega občana. Cilj je prilagoditi ukrepe dejanskim potrebam in situaciji, da bi zmanjšali stroške ogrevanja na prihodnjih računih.

Na vseh nedavnih srečanjih, ki jih je župan v preteklih dneh imel, se je potrdilo, da so porabe toplote v posameznih stanovanjih iste stavbe precej različne. Cilj je odpraviti te razlike, zato pozivajo vse občane in občanke, ki živijo v večstanovanjskih stavbah, naj za natančne podatke o delitvi porabe toplote takoj stopijo v stik z izvajalci delitev. Ne Mestna občina Velenje, kot tudi Komunalno podjetje Velenje nimata pogodbenega odnosa z izvajalci, saj je tako določeno v slovenski zakonodaji. Kljub temu pa vsak dan aktivno svetujejo in pomagajo občanom.

Mestna občina Velenje poudarja, da nima vpliva na variabilni del cene toplotnega ogrevanja, saj zakon ne daje občini takšnih pristojnosti. Kljub temu se bodo še naprej osredotočali na ozaveščanje občanov in aktivno komuniciranje o ukrepih ter možnostih finančne pomoči. V ta namen so k sodelovanju povabili tudi svetnike, predsednike krajevnih skupnosti in mestnih četrti, sindikate ter društva upokojencev. Načrtujejo tudi strokovno predavanje o delitvi stroškov porabe, saj ima vsak večstanovanjski objekt svojega izvajalca, ki ima vsak svoj sistem.

V občini so vzpostavili INFO točko za pomoč občankam in občanom:

Spomnimo, da bo v velenjska občina subvencionirala ceno ogrevanja in sanitarne tople vode ter ohranila energijsko toplotni dodatek za ranljive skupine, omogočili pa bodo tudi razpise, s katerimi bodo sofinancirali ukrepe za zmanjševanje porabe toplote.

Zagotavljajo pa že enkratno denarno pomoč in dodatno pomoč ranljivim skupinam preko Odbora za pomoč občankam in občanom Mestne občine Velenje.

Prav tako je Komunalno podjetje Velenje znižalo ceno toplote za približno 6 % od 1. februarja.

Za nižjo porabo toplotne energije in zmanjšanje stroškov ogrevanja bodo izvedli neodvisen zunanji pregled poslovanja KPV. Poleg tega bodo do konca leta 2027 s sredstvi v višini več kot 20 milijonov evrov obnovili daljinsko omrežje in toplotne postaje. Pogovarjajo pa se tudi o financiranju projektov energetskih sanacij stanovanjskih blokov z Evropsko investicijsko banko.

Vir: Mestna občina Velenje

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Darinka
Darinka
3. februarja, 2024 10:04

A v Velenju piha burja. Po frizurah sodec ja.

Bojan
Bojan
4. februarja, 2024 12:40

Edino mesto v Sloveniji s Titovim spomenikom,redkokdo govori slovensko,tako,da mogoče jih pa mraz le strezni !!!!

Več novic

Družba

Na skupščini Športne zveze Šoštanj predstavili načrtovane investicije

Na skupščini Športne zveze Šoštanj (ŠZŠ) so se srečali predstavniki športnih društev. ŠZŠ je konec leta 2022 ponovno začela aktivno delovati, sedaj je vanjo vključenih 17 društev....
Družba

Družmirsko jezero obiskala posebna gostja

Govorili smo s fotografom Davidom Pirnatom, ki že 2 leti ljubiteljsko fotografira živali. Na socialnih omrežjih je zasledil objavo, da so pri nas opazili belolično gos. Takoj, ko je izvedel...
Šport

Mladinci NK Rudar v soboto gostovali v Novi Gorici

V soboto, 24. februarja, so mladinci v Novi Gorici odigrali prvo prvenstveno tekmo po zimskem premoru....
Kronika

V okolici Laškega pretentala lastnico in ukradla gotovino in zlatnino

V Jagnjenici, na območju Policijske postaje Laško, so obravnavali tatvino....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Upokojil se bo specialist ortoped dr. Milorad Puvalić

Iz ZD Velenje sporočajo, da se bo z 2. 4. 2024 upokojil specialist ortoped dr. Milorad Puvalić. Zahvaljujejo se mu za njegovo predano, strokovno in humano delo ter mu želijo...
Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....
Obvestila

V četrtek, 22.2.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike na območju Mestne četrti Velenje - Desni breg in na območju Jerihove ceste, da bo v četrtek, dne 22. 2. 2024, od 7.30...

Zadnje osmrtnice

Ivan Petek

Đuro Hranjec

Marjan Korenak

Velenjcan copyright © 2023