Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Kultura  ·  30.05. ob 09:29  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  1011

Kulturni ustvarjalec leta Stane Špegel pripravlja večmedijski dogodek

images/discussions/1685431748-qeRpoL-large.jpg  Z leve; Stane Špegel in Jure Pukl. - Foto: FB Stane Špegel

V četrtek, 1. junija, ob 21. uri bo na ploščadi pred Domom kulture Velenje kulturni ustvarjalec leta 2022 Stane Špegel skupaj z Juretom Puklom, lanskim prejemnikom priznanja, pripravil večmedijski dogodek Kajuh via umetna inteligenca. Rdeča nit projekta je Kajuhov cikel ljubezenskih pesmi, ki so transportirane v današnji čas s pomočjo umetn(išk)e inteligence. Avdio-vizualni performans spremljajo v video vkomponirani digitalni plesalci.

Z večmedijskim dogodkom kulturnega ustvarjalca leta se bodo začele letošnje Poletne kulturne prireditve, ki jih bo otvoril župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.  

Na letošnji občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku so za kulturnega ustvarjalca leta 2022 razglasili Staneta Špegla. Stane Špegel je priznan slovenski glasbenik, skladatelj in avtor multimedijskih vsebin, ki je na slovenskem umetniškem prizorišču aktiven že 40 let. Lani je v počastitev stoletnice rojstva pesnika Kajuha ustvaril dokumentarni film, sestavljen s pomočjo umetne inteligence, retuširanih in koloriranih arhivskih črno-belih fotografij ter video vsebin.

https://i.imgur.com/Dp1kTNS.jpgPodelitev naziva kultrni ustvarjalec leta. Levo župan MO Velenje Peter Dermol, desno prejemnik Stane Špegel.

Rdeča nit projekta je Kajuhov cikel ljubezenskih pesmi, ki so transportirane v današnji čas s pomočjo umetn(išk)e inteligence. Osem Kajuhovih ljubezenskih pesmi bo z uporabo številnih spletnih orodij uglasbenih in prevedenih v 20 svetovnih jezikov, ki jih deklamira prav toliko virtualnih govorcev. Avdio-vizualni nastop bodo spremljali tudi v video vkomponirani digitalni plesalci. Stane Špegel je idejni vodja ter avtor video in glasbenih vsebin, za protiutež umetni inteligenci pa bo s pisano paleto pihal in virtuozno izvedbo poskrbel Jure Pukl. Projekt prinaša novo dimenzijo Kajuhovemu ciklu ljubezenskih pesmi in bo gledalcem omogočil sodobnejši pristop njegovi poeziji.

Stane Špegel je izdal že 21 samostojnih glasbenih albumov in še 10 kot član stilsko precej razgibanih glasbenih skupin (The Stroj, Fuzzit, Amfibia, Neurobic, Kissik, Dig, BioNet …). Njegove skladbe so izšle na več domačih in tujih zbirkah. Ukvarja se tudi s kompozicijo radijskih napevov in glasbeno opremo za gledališke in plesne predstave ter proslave. Pripravil je tudi več kot 20 samostojnih glasbeno-vizualnih predstav oz. razstav, na katerih svoje skulpture, grafike, reliefne krajine in video filme pospremi še z avtorsko godbo. S svojimi video filmi je sodeloval na več domačih in tujih video festivalih. Je avtor, so-scenarist, režiser več proslav in državniških, kulturnih in športnih dogodkov ter tudi slavnostnih proslav ob prazniku Mestne občine Velenje. S svojim delom kontinuirano predstavlja ustvarjalni potencial Velenja in je eden najpomembnejših kreativnih ustvarjalcev zadnjih desetletij.

V primeru slabega vremena bo dogodek v Domu kulture Velenje.

https://i.imgur.com/ZImRX7Y.jpg

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !