Search
Search
Close this search box.

Župan Peter Dermol Državnem svetu podal pobude za optimizacijo stroškov ogrevanja in sofinanciranje energetskih sanacij

Včeraj, 24. januarja, je velenjski župan na 13. redni seji Državnega sveta RS predstavil pobude za optimalen obračun stroškov toplotne energije in sofinanciranje energetskih sanacij večstanovanjskih stavb.
FOTO: Mestna občina Velenje

Dermol je v državnem svetu poudaril, da je cena toplotne energije v Šaleški dolini nizka, a je zima pokazala slabosti in posledice, ki so bile sprejete pred letom dni.

Vpliv teh odločitev se je odražal na položnicah za ogrevanje december 2023, kjer so gospodinjstva prejela različne, a predvsem višje zneske.

Še posebej v večstanovanjskih stavbah, so bile opažene nesorazmerne razlike med sosednjimi enotami. Položnice so se gibale od 70 do celo 400 evrov, kar je ustvarilo neenakomerno obremenitev med stanovalci.

Pravilnik, ki ureja delitve stroškov ogrevanja, uporablja koeficient delitve in vključuje tudi kazenske faktorje za tiste, ki minimalno ogrevajo svoje enote.

Ta delitev ni optimalna, saj nižjeetažni lastniki porabijo veliko več energenta kot tisti nad njimi, pri tem jih sicer ščiti korekcijski faktor, da glede na lego ne plačajo toliko enot ogrevanja, kot jih dejansko porabijo. Stanovanje nad ogrevanim stanovanjem namreč ne potrebuje lastnega ogrevanja, saj toplota pronica od spodaj in s tem plača manj. Ta je deležen kazenskega faktorja. Etažni lastnik nad neogrevanim stanovanje posledično spet plača večje ogrevanje in dobimo začaran krog zaradi česar se poviša poraba.

Zaradi navedenega Dermol predlaga, da se dopolni 18. člen Pravilnika o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto toplote v večstanovanjskih stavbah z več posameznimi deli.

Predlog podpre s pojasnilom, če stanovanje več kot mesec dni, ni v uporabi, se ga avtomatsko obračuna po 18. členu. Preostali del, ki bi ga sicer porabilo stanovanje, ki ni v uporabi, pa se kot olajšava upošteva stanovanjem, ki mejijo na to enoto. Pobuda je bila naslovljena na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, s prošnjo ministrstvu, naj preuredi člen tako, da bo obračun stroškov toplote optimalen za vse stanovalce.

Razprave na pobudo ni bilo.

Državni svet je pobudno sprejel z 29 glasovi od 30 in jo predaja Ministrstvu za okolje , podnebje in energijo, da jo preuči.

Foto: Mestna občina Velenje

Druga pobuda, ki jo je Dermol predstavil in naslovil na Vlado RS se nanaša na zvišanje subvencij in ponovno možnost pridobitev kredita za energetske sanacije večstanovanjskih stavb z ciljem, da se čimprej opravi čimveč energetskih sanacij.

Trenutna subvencija v zvezi z energetsko sanacijo, med katere spada toplotna izolacija fasade in toplotna izolacija ravni strehe, tal ali stropov nad neogrevanim stanovanjem je trenutno 18 evrov/m2 za fasado oziroma 20 % na posamezni ukrep.

V primeru izvajanja več ukrepov hkrati, vsaj 3 energetskih sanacij večstanovanjskih stavb, pa je subvencija 30%, vendar to predstavlja velik finančni zalogaj za lastnike oziroma ti težje dobijo soglasje za skupni kredit od vseh lastnikov večstanovanjskih stavb.

Pobuda Dermola je, da se subvencija za posamezni ukrep poveča za 10%, saj bi tako sanacije postale dostopnejše in cenovno ugodnejše.

Drugi predlog pa je ponovna uvedba kreditov za energetske sanacije večstanovanjskih stavb z odplačilom mesečnih obrokov v breme rezervnega sklada.

Trenutno lahko kredit pridobi samo posamezni lastnik in sam mesečno pokriva obroke brez kritja iz rezervnega sklada. Če se kredit v 100% sprejme s strani vseh lastnikov, bi lahko stavbe pridobile večji kredit v breme rezervnega sklada z nižjo obrestno mero. Če bi vsi stanovalci pristopili k sklenitvi kredita, bi se stroški razdelili.

Hkrati pa je opozoril na starejše etažne lastnike, ki si zaradi finančnih omejitev ne morejo privoščiti potrebne sanacije svojih enot. V primeru, da bi se sanacija financirala preko kredita, ki bi se nato odplačeval iz rezervnega sklada, bi to omogočilo tudi tej skupini lastnikov, da izboljšajo energetsko učinkovitost svojih stanovanj.

V glasovanju je sodelovalo 30 državnih svetnikov, pri čemer je pobuda prejela enotno podporo vseh 30 glasov. Z veliko soglasnostjo je bil sklep Državnega zbora sprejet in se podaja Vladi v preučitev.

Foto: Mestna občina Velenje

Celoten posnetek si lahko ogledate na povezavi Mestne občine Velenje

Vir: Mestna občina Velenje

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Črtomir Urbašek
Črt Urbašek
27. januarja, 2024 12:39

Modri predlogi, zelo odvisno bo pa v parlamentu zaradi večnih nagajanj, da ne rečem kaj hujšega

jure955
jure955
29. januarja, 2024 20:53

hebale vas pobude pa neke sofinanciranje. daj znižajte cene na neko normalno raven primerno plačam večini prebivalcev!!! vsu vemo da je to minimalka

Več novic

Obvestila

Obvestilo Občine Šoštanj: zaradi pretankega ledu, prepovedano drsanje na jezeru

Mestna občina Šoštanj občane opozarja na izjemno nevarnost drsanja na jezeru. Prejeli so zaskrbljujoča opozorila občanov, ki so jih obvestili o dejavnosti drsanja otrok na Šoštanjskem jezeru....
Družba

V Velenju tudi ob vikendih na voljo zimske športne aktivnosti

Velenje ponuja bogato izbiro zimskih aktivnosti za vse okuse. Na Visti so vam pripravili progo za tek na smučeh in sankališče, v Sončnem parku pa je na voljo drsanje....
Družba

Na seji Sveta MOV sprejetih več ukrepov za pomoč občanom

Danes, 30. januarja, je potekala seja svetnikov Mestne občine Velenje, kjer so sprejeli več različnih ukrepov, med drugim tudi rebalans proračuna za leto 2024....
Družba

Včeraj se je odvijal občni zbor PGD Šoštanj – mesto

Včeraj, 24. februarja, so člani PGD Šoštanj-mesto, kot zadnji izmed štirih prostovoljnih gasilskih društev v občini Šoštanj, pripravili občni zbor. ...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Na pokopališču Podkraj z družinskega groba Destovnikovih odtujili večino cvetja

Na Občini Šoštanj z obžalovanjem ugotavljajo, da je bila na pokopališču Podkraj z družinskega groba Destovnikovih odtujena večina cvetja....
Obvestila

Upokojil se bo specialist ortoped dr. Milorad Puvalić

Iz ZD Velenje sporočajo, da se bo z 2. 4. 2024 upokojil specialist ortoped dr. Milorad Puvalić. Zahvaljujejo se mu za njegovo predano, strokovno in humano delo ter mu želijo...
Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....

Zadnje osmrtnice

Avgust Štefl

Ivan Petek

Đuro Hranjec

Velenjcan copyright © 2023