Search
Search
Close this search box.

Ob današnjem obisku Boštjana Šefica, so v Šoštanju potekali pogovori s prebivalci ogroženih območij

Danes, 26. januarja, se je v Šoštanju mudil državni sekretar za obnovo po poplavah 2023, Boštjan Šefic. Skupaj s svojo ekipo je opravil individualne pogovore s prebivalci, ki so bili v lanskih poplavah tako prizadeti, da obstaja možnost, da ne bodo več mogli živeti v svojih domovih. Na seznamu je deset objektov iz občine, ki so še posebej prizadeti.
FOTO: Občina Šoštanj

Državni sekretar se je najprej sestal z vodstvom Občine Šoštanj in predstavil nadaljnje aktivnosti. Podoben sestanek je imel potem tudi s prebivalci.

Župan Občine Šoštanj, Boris Goličnik, izrazil hvaležnost državnemu sekretarju, njegovi ekipi ter Vladi RS za dosedanje delo in pomoč pri odpravi posledic naravne nesreče, ki je Šoštanj z okolico prizadela lansko poletje.

Poudaril je tudi, da so na sestanku z Direkcijo RS za vode, ki je potekal ta teden, predstavili ogroženost naselja Pohrastnik in možne nadaljnje postopke. Končne izsledke bodo prebivalcem predstavili v februarju.

Župan je še enkrat poudaril, da so v Državni tehnični pisarni in na DRSV zagotovili celovito obravnavo območja, ne glede na to, ali so prebivalci na prvem seznamu za preselitev ali ne.

Državni sekretar je to potrdil, dodal je, da se bodo prvi seznami še spreminjali – objekti se lahko dodajo ali odstranijo s seznama.

″Namen je vsem pomagati maksimalno, kolikor se da – bodisi s protipoplavnimi ukrepi, v kolikor ti ne bodo zadostovali za zagotovitev varnosti, pa z alternativnimi rešitvami (novogradnje, preselitev na nove lokacije″ je izjavil Šefic.

Pojasnil je tudi , da izvajajo individualne pogovore po vsej Sloveniji, da pridobijo mnenja, želje in potrebe prebivalcev, ki so bili prizadeti v naravni nesreči.

Predstavil je nadaljnje korake in izpostavil, da bo končna odločitev o tem, kdo se bo moral preseliti in kdo ne, izključno v pristojnosti stroke. Strokovne podlage bo pripravila DRSV, ki bo po potrebi sodelovala s statiki, geologi in drugimi strokovnjaki, nato pa bo strokovno mnenje podala Državna tehnična pisarna.

To mnenje bo pregledal še Svet Vlade Republike Slovenije za obnovo (SVRSO), ki ga vodi Marjan Pipenbaher v sodelovanju z ekipo strokovnjakov s področja gradbeništva, geologije in arhitekture. Na podlagi podanega mnenja te ekipe bo izdan sklep, kateri bo tudi javno objavljen.

Nato bo sledilo ocenjevanje s strani neodvisnih cenilcev, po katerem bo izveden podpis pogodb.

Prebivalcem bodo na voljo različne možnosti, med drugim:

  • Plačilo odškodnine,
  • Izgradnja tipskega nadomestitvenega objekta,
  • Druga oblika nastanitve (stanovanja, dom starejših),
  • Samostojno iskanje objekta, ki ga država odkupi in prenese v lastništvo.

Poudaril je, da so individualni pogovori s prebivalci ključnega pomena tudi zato, da se pridobijo informacije o potrebah po zemljiščih, nadomestnih gradnjah in potrebah po stanovanjih.

Župan Boris Goličnik je dodal, da je Občina Šoštanj uveljavila predkupno pravico za območje pod Vilo Široko in pridobila zemljišče za gradnjo 32 objektov, v skladu z obstoječim Občinskim podrobnim prostorskim načrtom (OPPN). Lokacijo je potrebno še komunalno opremiti, preden se začne gradnja.

Boštjan Šefic je poudaril, da morajo biti vsi nadomestitveni objekti postavljeni na varnih lokacijah. Saj se protipoplavni ukrepi pripravljajo z namenom, da povečajo odpornost in občane zaščitijo pred morebitnimi prihodnjimi vremenskimi ekstremi, kateri lahko ponovno povzročijo škodo.

Po sestanku so sledili individualni pogovori s prebivalci.

Vir: Občina Šoštanj

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Družba

Na seji Sveta MOV sprejetih več ukrepov za pomoč občanom

Danes, 30. januarja, je potekala seja svetnikov Mestne občine Velenje, kjer so sprejeli več različnih ukrepov, med drugim tudi rebalans proračuna za leto 2024....
Obvestila

Popolna zapora sprehajalne poti ob Škalskem jezeru

Zaradi odstranitve naplavin na iztoku Lepene v Škalsko jezero bo v času med 5. in 12. februarjem sprehajalna pot zaprta....
Utrinki

Rokometašice ŽRK Velenje morale priznati premoč ekipi RK Krim Mercator #utrinki

Včeraj, 25. januarja, so se rokometašice ŽRK Velenje odigrale tekmo proti ekipi RK Krim Mercator. ...
Družba

Na skupščini Športne zveze Šoštanj predstavili načrtovane investicije

Na skupščini Športne zveze Šoštanj (ŠZŠ) so se srečali predstavniki športnih društev. ŠZŠ je konec leta 2022 ponovno začela aktivno delovati, sedaj je vanjo vključenih 17 društev....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....
Obvestila

V četrtek, 22.2.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike na območju Mestne četrti Velenje - Desni breg in na območju Jerihove ceste, da bo v četrtek, dne 22. 2. 2024, od 7.30...
Obvestila

Vabilo: novembra odpovedana akcija “Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino” se bo izvedla 16. marca

Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline vabi k sodelovanju v akciji "Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino", le ta je bila napovedana za november, a so jo morali zaradi slabega vremena...

Zadnje osmrtnice

Marjan Korenak

Viktor Češnovar

Vid Kondić

Velenjcan copyright © 2023