Search
Search
Close this search box.

Na 11. redni seji v Šoštanju potrdili rebalans proračuna, pozornost namenili tudi ceni toplotne energije

Občinski svetniki so včeraj, 31. januarja, na 11. redni seji soglasno potrdili vse točke, predlagane v dnevnem redu.
FOTO: Občina Šoštanj

Med pomembnejšimi točkami so bile določitev cene socialno varstvene storitve »pomoč družini na domu«, sprejetje Letnega programa športa, ki služil kot podlaga za objavo javnega razpisa za sofinanciranje programov športa. Določili pa so tudi višino plačila za pogrebne govore.

Posebno pozornost so svetniki namenili ceni toplotne energije, ki jo je podrobno predstavil direktor KP Velenje, d. o. o., Gašper Škarja. Svetniki so sprejeli rebalans proračuna in pravilnik o energijsko toplotnem dodatku, ki bosta služila kot podlaga Občini Šoštanj za omogočanje pomoči najranljivejšim občanom pri zmanjšanju stroškov ogrevanja od januarja do aprila 2024.

Občina bo nudila subvencijo v višini 10 evrov brez DDV na MWh za toploto v januarju in februarju ter 5 evrov brez DDV za marec in april.

Poleg subvencije, bo s pravilnikom pomagala najranljivejšim s pomočjo v višini 40 % vrednosti položnice za toploto, vendar ne več kot 150 evrov. Pomoč ni omejena samo na tiste, priključene na toplovod, ampak je na voljo vsem, ki izpolnjujejo pogoje, pri čemer bo potrebno vlogo vložiti na Občini Šoštanj. Vloga bo objavljena v prihodnjih dneh.

Rebalans proračuna je bil potrjen tudi zaradi naknadnih vplačil Komunalnemu podjetju Velenje, kar bo preprečilo insolventnost podjetja.

Na seji je bil prisoten tudi vodja civilne iniciative Šoštanj, Valter Kolar in vodstvo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki je predstavilo projekt Plavajoče sončne elektrarne (PSE) Družmirje. HSE želi, da Občina Šoštanj vodi postopke za sprejem prostorskega izvedbenega akta, kar bi omogočilo hitrejše pridobivanje gradbenega dovoljenja.

Kot je bilo poudarjeno na seji, bi Občina Šoštanjmorala sprejeti Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) skupnega pomena.

Direktor HSE Invest, mag. Jure Šimic, je predstavil Projekt PSE, medtem ko sta na vprašanja svetnikov odgovarjala generalni direktor HSE, dr. Tomaž Štokelj, ter generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj, mag. Branko Debeljak.

Župan, Boris Goličnik, je ob soglasni podpori svetnikov poudaril, da si Občina Šoštanj želi natančno vedeti, kakšne koristi bodo občani imeli od tega projekta.

“Stvari morajo biti dorečene in podpisane,” je dejal župan ter svetnike seznanil, da je HSE na Občino Šoštanj naslovil dopis, v katerem izraža željo, da občina preuči možnosti vodenja postopka za Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN).

Občina je kot odgovor na dopis že podala devet zahtev, do katerih se mora HSE pisno opredeliti.

Udeleženci so dogovorili, da bo HSE pripravil odgovor na vse navedene točke, med katerimi je tudi nižja nakupna cena toplote za sistem daljinskega ogrevanja. HSE se mora do teh točk izjasniti pisno, šele nato bo Svet Občine Šoštanj lahko sprejel stališče glede obravnavane teme.

Seja je trajala več kot tri ure, saj so se svetniki pogovarjali o trenutno aktualnih temah, ki bodo imele dolgoročne učinke na občane.

Soglasno so potrdili tudi Sklep o zahtevah Sveta Občine Šoštanj po razbremenitvi cene toplotne energije za odjemalce v občini Šoštanj.

Župan se je na koncu seje zahvalil svetnikom za aktivno sodelovanje in njihov prispevek k dobrobiti prebivalcev Občine Šoštanj.

Vir: Občina Šoštanj

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Šport

Plavalni klub Velenje tudi drugi dan prvenstva v Kopru zaključil z odličnimi rezultati

Drugi dan Državnega prvenstva za mlajše dečke/mlajše deklice in dečke/deklice, ki je potekal včeraj, 10. februarja, je prinesel še eno serijo uspehov za mlade velenjske tekmovalce. ...
Šport

Karate klub Velenje dosegel odlične rezultate na Regijskem pokalnem tekmovanju Savinjske regije

Včeraj, 24. februarja, so člani Karate kluba Velenje blesteli na Regijskem pokalnem tekmovanju Savinjske regije - 2. krog na Polzeli. ...
Gospodarstvo

Letos bodo pripravili vsaj 10 velikih dogodkov in več kot 150 dogodkov na temo bolj zeleno, bolj trajnostno

Velenje je letos ponosni nosilec naziva evropski zeleni list. V teh dneh so mesto »odeli« v barve zelenega lista, saj si resnično želijo, da bi vsi razmislili o nekaterih navadah,...
Kronika

Policisti oglobili voznika, ki je namesto 70, vozil 131 km na uro

Policisti Postaje prometne policije Celje so med izvajanjem meritev hitrosti v Celju, zaustavili prehitrega voznika....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....
Obvestila

V četrtek, 22.2.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike na območju Mestne četrti Velenje - Desni breg in na območju Jerihove ceste, da bo v četrtek, dne 22. 2. 2024, od 7.30...
Obvestila

Vabilo: novembra odpovedana akcija “Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino” se bo izvedla 16. marca

Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline vabi k sodelovanju v akciji "Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino", le ta je bila napovedana za november, a so jo morali zaradi slabega vremena...

Zadnje osmrtnice

Marjan Korenak

Viktor Češnovar

Vid Kondić

Velenjcan copyright © 2023