Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Kultura  ·  30.11. 2022 ob 13:17  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  649

Jutri projekcija dokumentarnega filma Jaz sem Janez Janša

V četrtek, 1. decembra 2022, ob 18. uri bo v prostorih ŠAŠA Inkubatorja projekcija filma Jaz sem Janez Janša. Po ogledu filma sledi pogovor z režiserjem in koscenaristom Janezom Janšo in producentko Marcelo Okretič.

V SAŠA inkubatorju bodo v okviru konS modul ≡ Velenje predvajali dokumentarni film Jaz sem Janez Janša. Projekt Janez Janša so zanetili trije slovenski umetniki, ki so leta 2007 spremenili svoja imena in priimke v ime znanega slovenskega konservativnega politika. Razmišljanje o razmerjih med identiteto in poistovetenjem, mnogoterostjo in množenjem, o imenu kot vmesniku med zasebnim in javnim ter o osebnem imenu kot blagovni znamki se je razvilo v dokumentarni film o imenih in preimenovanjih.

NEKAJ O FILMU: Ime. Vsak ima ime. Posamezniki, umetniki in akademiki z vsega sveta spregovorijo o pomenu in namenu osebnega imena z vidika posameznika in družbe. Slikoviti primeri iz zgodovine, popularne kulture in vsakdanjega življenja razkrivajo razloge za spremembo imen ter nas pripeljejo do preimenovanja, ki je odmevalo v Sloveniji in zunaj njenih meja. Leta 2007 so se trije umetniki včlanili v Slovensko demokratsko stranko (SDS) in uradno prevzeli ime Janez Janša. Čeprav so to storili iz osebnih razlogov, so se njihova zasebna življenja prepletla z njihovim javnim umetniškim delovanjem na načine, ki jih nihče ni mogel predvideti. Preimenovanje, označeno kot umetniško dejanje, je sprožilo celo vrsto interpretacij v domačih in tujih umetniških krogih, med novinarji in v splošni javnosti.

Ogledu filma bo sledil pogovor z režiserjem in koscenaristom Janezom Janšo in producentko Marcelo Okretič, ki sta ustanovitelja Aksiome – Zavoda za sodobne umetnosti. V prizadevanju za kritično razumevanje strukture sodobne družbe in vloge novih tehnologij pri oblikovanju našega dojemanja ukvarja s produkcijo, predstavljanjem in širjenjem umetniških projektov ter razstavnih, diskurzivnih in izobraževalnih programov. Ob 20-letnici Aksiome se bosta ozrla predvsem na doživljanje svojega vstopanja na polje sodobnih raziskovalnih umetnosti in prelomne korake. Kam ju danes vodijo in kaj Aksioma pušča za sabo?

Film, ki je v slovenski javnosti povzročil razburjenje, še preden ga je kdorkoli videl, vas bo pripravil do tega, da boste spet poguglali svoje ime.

Dokumentarni film,
dolžina filma: 68 min
režija: Janez Janša 
scenarij: Janez Janša, Janez Janša
zgodba: Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša 
produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana 
koprodukcija: RTV Slovenija, Zavod Maska 
pridruženi producenti: POPCult, Emotionfilm, ARTREBEL9 / Teleking

Preostale dogodke v sklopu konS modula si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !