Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Gospodarstvo  ·  21.09. ob 14:53  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  3703

Bećarevića odpustili iz Premogovnika Velenje

images/discussions/1663764832-BeXpae-large.jpg   - Foto: dnevnik.si

V ponedeljek, 19. septembra, smo poročali o tem, da je poslovodstvo Premogovnika Velenje (PV) zoper predstavnika sindikata SDRES Asmirja Bećarevića sprožilo postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.

Danes, 21. septembra, so s strani SDRES sporočili, da je bil še isti dan sprožitve postopka odpovedi popoldne že izveden naslednji korak, in sicer je bila Bećareviću po skoraj 25 letih dela v PV vročena odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Spodaj pripenjamo izjavo za javnost, ki so jo ob tem dogodku zapisali v SDRES:

Asmir Bećarević, predstavnik Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES), je zaradi aktivnega sindikalnega delovanja postal tarča poslovodstva Premogovnika Velenje (PV), ki je proti njemu sprožilo postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga in ga tudi že zaključilo – Bećarević je svoj trden boj za delavske pravice plačal z izgubo službe.
Po petkovem zagovoru v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, ki se ga poslovodstvo PV sploh ni udeležilo, da bi slišalo argumente zaposlenega, je Bećareviću že v ponedeljek odločitev – odpoved pogodbe o zaposlitvi – predal detektiv. Detektiv, ki ga je delodajalec najel že poleti, da je Bećarevića med dolgotrajno bolniško odsotnostjo zasledoval ter beležil njegove izhode in gibanje. Delodajalec je na podlagi tega Bećareviću očital, da je kršil navodila svoje osebne zdravnice o ravnanju v času bolezni in med bolniško odsotnostjo opravljal aktivnosti, ki jih po njegovem mnenju ne bi smel. Kar seveda ne drži, saj je imel s strani osebne zdravnice odobrene in priporočene neomejene izhode.
Tako so mu očitali opravljanje vsakdanjih aktivnosti, kot je npr. obisk trgovine ali banke, predvsem pa sindikalnih aktivnosti, ki jih je Bećarević v skladu s svojimi zdravstvenimi zmožnostmi vestno opravljal še naprej – na pomoč je priskočil članu sindikata pri zagovoru v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, si prizadeval za pravico do dostojne malice z zbiranjem podpisov na peticiji in dvakrat podal izjavo za javnost v imenu sindikata SDRES. Pri tem še enkrat poudarjamo, da je imel v tem času z zdravniškim potrdilom odobrene neomejene izhode, te aktivnosti pa niso v ničemer ovirale njegovega okrevanja oziroma imele negativnega vpliva na njegovo zdravje, kot je to zmotno interpretiral delodajalec. Kvečjemu je na njegovo zdravstveno stanje negativno vplivalo dejstvo, da mu je delodajalec s svojimi ravnanji preprečil opravljanje sindikalnega dela in 4-urnega delovnika, poleg vseh ostalih pritiskov nanj, kot je zasledovanje in ne nazadnje vročitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi prek detektiva po skoraj 25 letih dela v podjetju.
Bećareviću je bila tako – kot rečeno – vročena odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, po kateri zaposlenemu ne pripada niti odpravnina niti nadomestilo za brezposelnost. V SDRES smo prepričani, da je odpoved neutemeljena, krivična in izvedena zgolj kot kazen za vztrajnega, pogumnega sindikalista, ki je (pre)glasno opozarjal na vse krivice in kršitve pravic, ki so se dogajale in se dogajajo. V kolesju sistema predstavlja samo kamenček, ki se je zataknil med zobnike. In glede na vse naše uspešno izpeljane sindikalne akcije v zadnjem času zagotovo ni naključje, da želijo Bećarevića, to »motnjo v sistemu«, iz podjetja odstraniti ravno v času največje inflacije in testnega uvoza premoga. V SDRES bomo zato uporabili vsa pravna sredstva, da se popravi nastala krivica in vzpostavi prejšnje stanje. Poslužili se bomo tudi raznih sindikalnih aktivnosti ter odgovorne kazensko preganjali za povzročeno škodo našemu predstavniku, sindikatu, pa tudi podjetju.

V teh dneh smo prejeli pisma podpore s strani številnih sindikatov, mnogi izmed njih so zapisali, da so jim tovrstne situacije še kako poznane in so bili tudi sami že deležni podobnih potez delodajalcev. Tovrstne prakse so se dogajale in – kot dokazuje Bećarevićev primer – se še dogajajo prepogosto, zato je temu treba narediti konec. Direktorji morajo prevzeti odgovornost in po našem mnenju bi bila nujna sprememba zakonodaje v smeri, da v primeru dokazane nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi stroške postopkov in vse nastale škode, povezane s postopki, tako materialne kot nematerialne, nosijo direktorji kot fizične osebe, in ne podjetje.
Naj dodamo še to, da je SDRES že od same ustanovitve deležen napadov, spotikanj in ustrahovanj članov s strani poslovodstva, vodstvenega kadra in funkcionarjev SPESS-PV. S to odpovedjo pa želijo dodatno prestrašiti člane, da jih lahko doleti enaka usoda, če se bodo še naprej borili za pravice, ki bi jim morale biti sicer že po zakonu zagotovljene. Odgovornim, ki se poslužujejo takšnega ustrahovanja, sporočamo, da jim ne bo uspelo, saj se bomo borili do zadnjega. Za vsako delavko, vsakega delavca in vsako delavsko pravico!

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !