Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Družba  ·  08.04. 2022 ob 17:32  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  956

Župan in minister podpisala Mednarodno listino za hojo

images/discussions/1649431945-Xer19G-large.jpg

Včeraj, na svetovni dan zdravja, sta župan Peter Dermol in minister za zdravje Janez Poklukar v sejni dvorani Mestne občine Velenje podpisala Mednarodno listino za hojo in se zavezala za popularizacijo hoje.

»Podpis listine za Mestno občino Velenje pomeni zelo veliko. V Velenju smo v zadnjem desetletju naredili ogromno za zdrav način življenja in tudi v prihodnje bomo nadgrajevali vsebine ter postopno razbremenjevali promet v samem urbanem središču. S to listino kažemo, da bomo v prihodnje še nadgrajevali peš poti - da omogočimo vsem, tudi gibalno oviranim, več možnosti za prosto gibanje po mestu,« je po strokovnem posvetu in podpisu listine naznanil župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Velenje je pred zahtevnim obdobjem, ko se bo mesto moralo gospodarsko in družbeno prestrukturirati, hkrati pa se obetajo tudi spremembe na področju zdravstva in izobraževanja. Na velenjski občini menijo, da lahko do učinkovitih in trajnih sprememb pridemo le s spremembo družbene miselnosti, tudi zato so se pridružili projektu Odprta ulica, kjer načrtujejo spremembo prometne ureditve Rudarske ceste, za katero želijo, da postane bolj prijazna za pešce, kolesarje in osebe s posebnimi potrebami. Župan se je ministru zahvalil tudi za podporo pri ustanavljanju satelitskega urgentnega centra, ki ga želijo čim prej vzpostaviti v Velenju.

Ob dnevu zdravja je župan spregovoril tudi nekaj besed o svoji lastni kondiciji. Kot pravi, mu redna rekreacija veliko pomeni in jo nerad izpusti. Dobra kondicija pa mu pomaga tudi pri opravljanju županske funkcije.

K zdravemu življenjskemu slogu in rekreaciji pa spodbuja tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je želel izpostaviti letošnje geslo svetovnega dneva zdravja "Naš planet, naše zdravje". Geslo tokrat vključuje tudi skrb za okolje, saj se nemalokrat ravno posledice vplivov človeka na naš planet izkažejo kot krivci za naše bolezni. »Svetovna zdravstvena organizacija 13 milijonov smrti letno povezuje z okoljskimi vplivi, ki bi se jih dalo preprečiti. Na prvem mestu je onesnaženost zraka, težave pa predstavljajo tudi klimatske spremembe in odpadki - danes vemo, da plastiko najdemo že na vrhovih najvišjih gora, na dnu oceanov in nenazadnje tudi v naši prehranski verigi,« je dejal minister. Dotaknil pa se je tudi naše prehrane, visoko predelana hrana, nezdrava hrana in sladke pijače, so pogosto vzrok za številne bolezni. Težave s prekomerno težo oz. debelostjo pa je označil kot epidemijo današnjega časa. Rešitve tako vidi predvsem v preventivi in ustvarjanju boljšega okolja, državljanke in državljane pa poziva: »Vlagajte v zdrav življenjski slog, to je naložba za prihodnost, to je naložba, ki se splača in prinaša zdravo dolgo in pa kakovostno življenje.«

Ob tem se je zahvalil tudi Mestni občini Velenje za vse aktivnosti na področju zdravja, saj s tem deluje kot zgled ostalim občinam, ki še niso pristopile k tovrstnim zavezam oz. akcijam. 

Minister in župan sta se po strokovnem posvetu in podpisu listine sprehodila skozi središče mesta, kjer so se v sklopu prireditve Mesto zdravja predstavila razna društva s področja preventive, športa in zdravja.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !