Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Družba  ·  20.10. 2022 ob 14:43  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  364

Znani so naj prostovoljci Mestne občine Velenje za leto 2021

images/discussions/1666269813-EGOERY-large.jpg  Naj prostovoljec 2021 - Mladinski center Velenje

V torek, 18. oktobra, je v Vili Bianca potekal dogodek Naj prostovoljec na katerem so razglasili naj prostovoljca/prostovoljko v dveh kategorijah - do 30 in nad 30 let ter naj prostovoljsko organizacijo v Mestni občini Velenje v letu 2021. Goste je uvodoma nagovoril častni pokrovitelj dogodka župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

tli0bbW.jpg
Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol

V kategoriji do 30 let je bil za naj prostovoljca razglašen Matic Učkar, za kandidata ga je predlagalo Turistično društvo Vinska Gora.

Matic je rojen leta 2001, turizem pa mu je bil položen že v zibelko. V času izobraževanja se je vključil v turistično društvo Vinska Gora, kjer je spoznal zgodbo škrata Bisera, osrednji lik vinskogorskega turističnega društva. Študira Predšolsko vzgojo na Univerzi na Primorskem, zato mu idej za mladinsko sekcijo društva, ki jo vodi, nikoli ne zmanjka. Sodeloval je pri odprtju učne poti škrata Bisera, ki jo je Turistična zveza Slovenije nagradila z nazivom naj tematska pot. Je človek, ki ga otroci obožujejo. Zaradi njegovega toplega značaja ga imajo radi tudi starejši. Je izjemno marljiv. Najpomembneje mu je, da je delo dobro opravljeno. Vedno je pripravljen pomagati, ne samo pri postavitvi stojnic in miz na Mestni tržnici ali ob prireditvah Turistične zveze Velenje, temveč tudi pri vseh številnih dejavnostih Turističnega društva Vinska Gora, kjer je začel svojo pot in danes s svojim delom lepša življenje otrok in odraslih v lokalni skupnosti. Je aktiven kot pedagog in animator za otroke, kdaj tudi kot zabaven škrat Biser. V letu 2021 je opravil preko 200 ur prostovoljnega dela.

q0ttEHD.jpg
Z leve: Janko Urbanc, Nermin Jukan, nagrajenec Matic Učkar in župan Peter Dermol.

Komisija je za naj prostovoljca v kategoriji nad 30 let razglasila Jožeta Kakerja (predlagatelj Mestna četrt Levi breg vzhod)

Jože Kaker bil rojen leta 1936 v Ljubnem ob Savinji. Tam je odraščal in se šolal, po nekaj letih pa je šel v Nemčijo, kjer se je zaposlil pri podjetju BMW. Leta 1984 se je upokojil in  postal aktiven prebivalec Mestne četrti Velenje - Levi breg vzhod. Pri njegovem prostovoljnem delu ga vodi spoznanje, ki ga je imel med življenjem v Nemčiji: Zaveda se, da aktivno delo, gibanje, spremljanje ožjega in širšega okolja, sodelovanje s sosedi in z lokalno skupnostjo, pozitivno vpliva na njegovo zdravstveno stanje in ga ohranja v duši. Skrbi za ohranjanje čistoče, v okolju katerem živi, je natančen, dosleden in prijazen možakar, ki ga lahko srečate prav vsako jutro v letu že ob petih zjutraj na Kardeljevi ploščadi. Dnevno opravi vsa drobna vzdrževalna dela, pospravlja nesnago in samostojno prepoznava potrebe lokalne skupnosti, ki jo s svojim prostovoljnim delom boljša. Redno pomaga pri očiščevalnih akcijah Mestne četrti Velenje - levi breg vzhod. Je član Društva upokojencev Šalek in Krajevnega odbora rdečega križa Mestne četrti - levi breg vzhod. Jože Kaker je opravil več kot 700 prostovoljnih ur v letu 2021.

dXLDeja.jpg
Z leve: Janko Urbanc, Nermin Jukan, nagrajenec Matic Učkar in župan Peter Dermol.

Za naj prostovoljsko organizacijo je komisija izbirala med 3 prijavami in sicer Medobčinskim društvom invalidov Šaleške doline Velenje – Odbor invalidov, Krajevnim odborom rdečega križa Mestne četrti Velenje - Levi breg vzhod in Društvom invalid Konovo. Komisija pa je za naj prostovoljno organizacijo v Mestni občini Velenje v 2021 izbrala Društvo invalid Konovo (predlagatelj Bračič Ladislav).

Društvo Invalid Konovo ima dolgoletno tradicijo. V programih aktivno sodeluje preko 45 prostovoljcev. Za svoje člane organizirajo številne športno-rekreativne ter ustvarjalne delavnice, prilagojene posameznikovim psihofizičnim sposobnostim. Priredijo srečanja, meddruštvena tekmovanja v pikadu, svoje člane peljejo na strokovne ekskurzije, jim omogočijo obisk rehabilitacije in podobno. Namen programov in dejavnosti je ohranjanje zdravja, premagovanje osamljenosti in pomoč pri socialni izključenosti, ki nastopi pri zdravstvenih težavah, invalidnosti, prehodu iz aktivnega dela v pokoj, pri mlajših skupinah ob nastalih zmanjšanih telesnih zmožnostih. Programi društva zagotavljajo vzdrževanje pristnih medčloveških odnosov. V društvu pravijo, da sta aktiven posameznik in posameznik, ki mu z obiski in pozornostjo krajšajo osamljenost, manjše breme za skupnost in družino. Vedo, da je potreba po druženju in povezovanju neizogibna in od zadovoljitve le-te je odvisno tudi naše zdravje in osebno počutje. Ljudem, ki so mnogokrat zapostavljeni, potisnjeni na sam rob družbe, dajejo priložnost obstajanja v skupnosti. Skupaj se učijo novih veščin, uživajo v športu, kulturnih dogodkih in izletih. Z društvom aktivno sodelujejo pri dejavnostih Krajevne skupnosti Konovo, v Svetu za invalide Mestne občine Velenje ter z Zvezo društev Invalid.

P6ZwVuK.jpg
Z leve: Nermin Jukan, župan Peter Dermol, člani Društva invalid Konovo in Janko Urbanc.

Letos je na natečaj prispelo pet prijavnic. Ocenjevali so jih:
- Marko Pritržnik, vodja Urada za družbene dejavnosti Mestne občine Velenje
- Janko Urbanc, direktor Mladinskega centra Velenje in
- Nina Smrekar, predsednica Mladinskega sveta Velenje, katero je na dogodku nadomeščal član Mladinskega sveta Velenje, Nermin Jukan.

Natečaj za naj prostovoljca že vrsto let skupaj pripravljajo Mladinski svet Velenje, Mladinski center Velenje in Mestna občina Velenje, pod častnim pokroviteljstvom župana Mestne občine Velenje, Petra Dermola.

Vir fotografij: Mladinski center Velenje

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !