Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Družba  ·  20.02. ob 14:06  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  496

Razstava in osrednji dogodek ob Kajuhovem letu

images/discussions/1676897864-RLQNG0-large.jpg  Razstava Sto dejstev o Kajuhu v preddverju velike dvorane Državnega zbora. - Foto: Občina Šoštanj

Vlada je na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za leto pesnika Karla Destovnika Kajuha. V mesecu februarju bo minilo 79. let od njegove smrti in ob tej priložnosti so v preddverju velike dvorane Državnega zbora RS postavili razstavo Sto dejstev o Kajuhu, jutri zvečer pa se bo odvil osrednji dogodek Kajuhovega leta.

Razstava Sto dejstev o Kajuhu

V preddverju velike dvorane Državnega zbora RS je od 20. do 24. februarja 2023 na ogled priložnostna razstava Sto dejstev o Kajuhu. Avtorica je Špela Poles. Razstava je nastala pod okriljem Občine Šoštanj, ki je tako počastila spomin na slovenskega pesnika, narodnega heroja in šoštanjskega rojaka. 

V tednu, ko je razstava na ogled v Državnem zboru RS, bo 22. februarja minilo 79 let, odkar je Kajuh kot borec XIV. divizije izgubil življenje. V tem tednu je razstava na ogled tudi na ploščadi pred I. gimnazijo v Celju, ki jo je Kajuh obiskoval kot dijak.

https://i.imgur.com/EHAOxjU.jpg
Razstava Sto dejstev o Kajuhu v I. gimnaziji v Celju. Foto: Občine Šoštanj.

Na razstavi je predstavljenih sto ilustriranih kratkih zapisov s poudarki iz Kajuhovega življenja in njegovega literarnega ustvarjanja. Sto dejstev je zapisanih (ne čisto dobesedno) z zeleno tinto, podobno kot je pisal Kajuh mnoga pisma svojemu dragemu prijatelju Konstantinu Nahtigalu. 

Razstava je bila prvič postavljena na Trgu svobode v Šoštanju decembra 2022, ob 100. obletnici Kajuhovega rojstva. Ob razstavi je v tiskani in elektronski obliki izšla tudi knjiga Sto dejstev o Kajuhu, ki je dostopna na naslovu: https://www.vila-mayer.si/100-dejstev-o-kajuhu. Knjiga v tiskani obliki pa je na razpolago v Vili Mayer v Šoštanju, v Vili Bianca ter uličnem samopostrežnem nakupovalnem knjigomatu Velenjske knjižne fundacije Knjigolin21 na Starem trgu v Velenju.

Osrednji dogodek Kajuhovega leta

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani se bo v torek, 21. februarja, zvečer odvil osrednji dogodek Kajuhovega leta, slavnostna akademija Samo en cvet.

Slavnostna akademija Samo en cvet je nastala po scenariju in v režiji Nine Šorak ter ob sodelovanju vrhunskih dramskih igralk in igralcev, glasbene zasedbe Bossa de Novo, Mešanega pevskega zbora Svoboda Šoštanj s solistko Ditko Čepin in pianistom Gorazdom Čepinom ter drugih.
Slavnostna govornika na prireditvi bosta ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in predsednik Ustanove Franca Rozmana – Staneta Marijan Križman. Dogodek organizirata Ministrstvo za kulturo in Ustanova Franca Rozmana – Staneta.

Posnetek prireditve si bo mogoče ogledati v jutri, 21. februarja, ob 22. uri na 2. programu Televizije Slovenija.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !