Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Družba  ·  22.11. ob 16:13  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  280

Poklonili se bodo dnevu Rudolfa Maistra

images/discussions/1669129036-BeXkaG-large.jpg  Rudolf Maister - Foto: MBreport.si

Šaleško društvo »general Maister« Velenje bo ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, ki ga v Sloveniji praznujemo 23. novembra, organiziralo več dogodkov in slovesnost.

23. novembra 1918 je Rudolf Maister, prvi slovenski general, velik domoljub in tudi pesnik, s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpusti ter tako k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske ter Koroške.

V Velenju se bodo dnevu Rudolfa Maistra poklonili z manjšo slovesnostjo, ki jo pripravljajo na dan praznika, 23. novembra, ob 11. uri ob doprsnem kipu dr. Karla Verstovška pri Vili Bianci. Dogodka se bo udeležil tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Osrednja proslava ob dnevu Rudolfa Maistra, pa bo potekala že danes, 22. novembra, ob 18. uri v športni dvorani v Žireh. Proslave se bo udeležila tudi delegacija ŠDGMV s praporščakom društva.

Šaleško društvo »general Maister« Velenje, ki deluje v Velenju od leta 2016 in s trenutnim predsednikom Dragom Martinškom, bo na dan praznika organiziralo tudi šolsko uro za devetošolce velenjskih osnovnih šol Gorica in Šalek z naslovom ''Dr. Karel Verstovšek in Rudolf Maister, slovenska domoljuba'', isti dan pripravljajo v Šmartnem ob Paki ob 18. uri regijsko proslavo za območje Šaleške in Zgornje Savinjske doline ob spomeniku padlim domačinom v 1. svetovni vojni. V četrtek, 24. novembra, pripravljajo ob 19.19 v Knjižnici Velenje predavanje dr. Mirana Aplinca na temo preskrbe v času velike vojne na prostorih Šaleške doline. V soboto, 26. novembra, pa ob 19.30, pripravljajo v Vinski Gori košarkarsko tekmo za pokal Rudolfa Maistra med ekipama KK Velenje in Vinska Gora.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !