Article's Author Avatar

FOTO: Šaleški jamarji v breznu našli vreče polne mrhovine
(Arhiv) Zanimivo  ·  03.02. 2021 ob 14:26  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  2024

https://i.imgur.com/ATdAGI2.jpg

Šaleški jamarji so zopet razočarani nad prizorom, ki jih je pričakal, ko so se spustili v brezno po imenu Rupa pod Pergovnikom, ki se nahaja v občini Šoštanj.

Že preteklo leto, ko so čistili Aramovo jamo, še pred tem pa Pasjo jamo na Tešovi, so odkrili kupe plastičnih vrečk v katerih se je nahajala mrhovina. Če spomnimo smo leta 2018 poročali kako so v Kožni jami našli vrečko z mrtvimi pujski. Tokrat pa jamarji poročajo o podobni najdbi v Rupi pod Pergovnikom. Gre za 10 metrov globoko brezno, katero je bilo prvič odkrito 8 aprila leta 1973. Je prostorno brezno, ki se odpre na zvon in navdušuje z lepim jamskim okrasjem. Od Aramove jame je oddaljena cca. 700 metrov zračne linije in zopet so doživeli podoben prizor: mrhovina zavita v vreče od umetnega gnoja.

Zgroženi jamarji so ob tem zapisali: "Jama je bila nazadnje obiskana in fotografirana leta 2010 in na tistih fotografijah še ni opaziti smeti. Tako domnevamo, da je to početje prišlo v modo v zadnjem desetletju. To pomeni, da če želiš slediti modnim smernicam, potrebuješ ostanke mrtve živali in nato potrebujemo še vrečo od umetnega gnoja. Crkovino položimo v vrečo. Dobro zavežemo. Nato pa moramo vložiti malo napora in odnesti vrečo do jame in vse skupaj zatlačiti v jamo."

Odpadki močno onesnažujejo vodo

"S tem, dragi ljudje, ste dokazali, da popolnoma nič ne razumete delovanja vodnih tokov. Namreč Rupa pod Pergovnikom leži na 589 metrih nadmorske višine. Če se spustimo za 100 višinskih metrov, smo že pri povirju reke Ljubije. Voda, ki odteka iz jame, potrebuje zelo kratko pot, da doseže Ljubijo in se v njo scedi vso sranje, ki je bilo odvrženo v jamo. Reka teče le še naslednjih 600 metrov, ko se njen del po kanalu odcepi v ribogojnico.

Če bi razumeli, da je pot vode zelo kratka in če bi rejec rib lahko videl odpadke v jamah, dvomim, da bi ostal ravnodušen. Upamo, da bodo ljudje kmalu ugotovili, da ima ta modna muha širše posledice na ekosistem in da s svojim ravnanjem delajo škodo," pojasnjujejo jamarji v upanju, da na takšne prizore v prihodnje ne bodo naleteli.

Jamarji hvala ker skrbite za naše jame!

jamarji-stajerske.blogspot.com
0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

POZOR! Podatki arhivirane vsebine so lahko nerelevantni ali vizualno popačeni, saj gre za staro vsebino s starejše različice portala. Če opazite kakšne nepravilnosti, prosimo, da nas kontaktirate na e-naslov info@velenjcan.si. Svežo vsebino najdete na naslovnici. Hvala za razumevanje.

Komentiranje arhivirane vsebine je onemogočeno. Pojdite na svežo vsebino.