FOTO: Šaleški jamarji osupli, skupaj s smetmi izvlekli vrečo z mrtvimi pujski

"Mnogi se namreč ne zavedajo, da so jame glavni vir pitne vode in še manj, kako zelo lahko škodujejo sami sebi in drugim z metanjem odpadkov v jame," je povedala jamarska reševalka Mateja Mazgan.

O čistilni akciji v občini Šoštanj smo danes že poročali, omenili smo tudi podatek, da so se čistilni akciji pridružili tudi Šaleški jamarji, ki vsako leto s čistilnimi akcijami poskrbijo, da iz jam odstranijo vse, kar tja ne sodi.

Jamarji so šli v Mornovo zijalko. Videti je bilo, da se je tam odvijala divja zabava. "Polno razbitih steklenic, ki smo jih s težavo pobrali v vrečke za smeti. Čeprav je Mornova zijalka zaščitena kot arheološko najdišče, se v njej dogaja vandalizem," so na svoji spletni strani zapisali jamarji. 

Skupaj s smetmi iz jame izvlekli vrečo z mrtvimi pujski

Ko so se kasneje podali v jamo Kožno brezno, ki leži na desni strani reke Pake ob cesti Šmartno ob Paki, v soteski Penk, so tam odkrili živalske ostanke. Iz jame so namreč potegnili vrečo z mrtvimi prašički, ki jo je tja verjetno odvrgel eden od kmetov.

Ogled fotografije na lastno željo.

"Mnogi se namreč ne zavedajo, da so jame glavni vir pitne vode in še manj, kako zelo lahko škodujejo sami sebi in drugim z metanjem odpadkov v jame. Žal je miselnost mnogih takšna, da če odvržeš smeti v jamo, kjer se pač ne vidi, da je pa zato zadeva rešena. A tam se problem šele začne,"  je za 24.ur povedala jamarska reševalka Mateja Mazgan.

Jami ni zaman ime Kožna jama

Člani Šaleškega jamarskega kluba Podlasica ter člani jamarskega kluba Črni galeb iz Prebolda so jamo registrirali leta 2016. Jama je že ob najdenju bila zasuta s smetmi, ker je bilo v njej veliko živalskih kož, so jo poimenovali Kožna jama. Takrat so jo tudi dobro očistili, v upanju, da jama ostane čista.

Ko so letos znova preverjali stanje, so razočarano ugotovili, da nekdo še vedno tja odlaga odpadke.

"Javnost želimo ozavestiti, koliko škode lahko storijo s tako nepremišljenimi dejanji. Mnogi se namreč ne zavedajo, da bodo tudi sami lahko kmalu pili 'pitno' vodo, katere vir je ena izmed takšnih jam, kjer v njej gnijejo živalski ostanki. Zgleda, da se nekaterim kmetom enostavno ni dalo odpeljati teh odpadkov na za to namenjena mesta. Enako velja tudi za vse ostale odpadke," je za 24.ur povedala Mazganova.

Na fotografiji zgoraj - udeleženci čistilne akcije Maks Petrič, Valerija Petrič, Lea Pavrič in Veles Pavrič (dojenček star 7 tednov), Žiga Solar in Filip Kunto.

Jamarji hvala ker skrbite za naše jame!

Komentiraj