Šaleški jamarji uspešno očistili Aramovo jamo #foto

Člani Šaleškega jamarskega kluba Podlasica Topolšica se vsako leto lotijo večje čistilne akcije, v kateri očistijo eno onesnaženo jamo. "Pri tem ne govorim o pobiranju posameznih kosov papirčkov, pločevink, plastenk, ki jih iz jam odnesemo sproti mimogrede, temveč je govora o konkretni količini odpadkov, ki se meri v kubičnih metrih," je dejal jamar Maks Petrič.

Lani so očistili Pasjo jamo na Tešovi, kjer so iz brezna potegnili kar 4,5 m3 odpadkov. Po tem so imeli zares prijeten občutek, da so naredili nekaj dobrega za naše okolje. A žal ta občutek ni trajal dolgo. V soboto, 20. junija 2020, so pregledovali jame v občini Šoštanj in se spustili v Aramovo jamo, ki se nahaja na Visočkem vrhu. Članica ekipe Lea Pavrič se je spuščala prva in se spustila na mehke plastične vreče, polne odpadkov. Zadaj sta ji sledila Žiga Solar in Maks Petrič. Ravno ta trojica je čistila tudi Pasjo jamo in podajala vreče odpadkov zgornji, zunanji ekipi, ki jih je nalagala na traktorsko prikolico. V nosu je še vedno bil prisoten spomin na razkrajajočo crkovino, v ušesih pa zvok pokajočih kosti. "In ravno mi smo zopet stali na kupu svežih smeti v drugi jami," so jamarji zapisali na svoji spletni strani.

Celotno dogajanje in odkritja v njihovi čistilni akciji si lahko preberete s klikom, TUKAJ. Na povezavi vas čakajo tudi zanimive fotografije.

Komentiraj