Ta veseli dan kulture v Velenju

Ta veseli dan kulture je v Sloveniji neformalen praznik, ki ga obeležujemo vsako leto 3. decembra, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Prvič je bil dan obležen leta 2000 na pobudo Ministrstva za kulturo ob dvestoletnici pesnikovega rojstva. Kasneje je prišlo v navado, da na ta dan kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem.

Kaj pa na ta dan pripravljajo v Velenju?

3. 12. 2019 od 10.00 do 17.00

Ta veseli dan kulture v Muzeju Velenje: dan odprtih vrat

Obiskovalci si bodo lahko brezplačno ogledali muzejske in galerijske razstave Muzeja Velenje na Velenjskem gradu ter stalne razstave Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju in Hiše mineralov, ki je za obiskovalce na ogled med 13. in 17. uro.

Velenjski grad (Hiša mineralov, Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju)
Prost vstop


3. 12. 2019 ob 10.30

Ta veseli dan kulture v Muzeju Velenje: krašenje novoletnih smrečic in odprtje razstave novoletnih voščilnic otrok vrtcev in šol Šaleške doline

Na Ta veseli dan kulture bodo otroci šol in vrtcev Šaleške doline okrasili smrečice, v atriju Velenjskega gradu pa bodo odprli razstavo novoletnih voščilnic in podelili nagrade avtorjem izbranih voščilnic 16. natečaja »Praznična voščilnica«.

Velenjski grad
Prost vstop


3. 12. 2019 ob 17.00

Ta veseli dan kulture v Muzeju Velenje: predstavitev novih izdaj »Gradiv« Muzeja usnjarstva na Slovenskem

Predstavitev novih publikacij iz zbirke »Gradiva«, ki jih je Muzej usnjarstva na Slovenskem izdal v desetem letu svojega delovanja.

Muzej usnjarstva na Slovenskem Šoštanj
Prost vstop


3. 12. 2019 ob 19.19

Zaigrajmo pesnike: Prešeren

Ob Ta veselem dnevu kulture vabljeni na  koncert Boštjana Sokliča (glasbeni del) in Andreja Kokota (vokal), na katerem  bosta na sodoben način interpretirala Prešernovo poezijo.

Knjižnica Velenje (Preddverje)
Prost vstop


3. 12. 2019 ob 19.30

Moja domovina

Ta veseli dan kulture: Koncert domovinskih pesmi MePZ Gorenje z recitalom Toneta Kuntnerja

Že vrsto let Mešani pevski zbor Velenje v sodelovanju s Festivalom Velenje pripravlja koncert slovenskih pesmi na »Ta veseli dan kulture«. O tej priložnosti zmeraj povabi zanimive glasbene ali literarne goste. Letos so se odločili obuditi domovinsko zavest in pripadnost s pomočjo domovinskih pesmi. Mednje se odlično poda domovinska poezija pesnika in igralca Toneta Kuntnerja, ki jo bo tudi sam interpretiral. Vmes se bo po zamisli zborovodkinje Katje Gruber prepletalo razmišljanje in poosebljeno doživljanje domovine v vlogi Anice Podlesnik. Koncert bodo glasbeno obogatili: Tea Plazl, Zmago Štih, Tomaž Lojen in Simon Gorišek. Dirigentka: Katja Gruber.
Vabljeni na kulturni košček naše ljube Slovenije!

Dom kulture Velenje (velika dvorana)
Obvezen prevzem brezplačnih vstopnic pri MePZ Gorenje ali na Festivalu Velenje

Komentiraj