Predstavitev Artopolisa v Galeriji Velenje

Artopolis – prva spletna platforma za slovenske umetnice/ke

To jesen svoja vrata odpira Artopolis, spletna platforma za objavo portfoliev, promocijo, prodajo in nakup umetniških del slovenskih ustvarjalk_cev.

V sklopu otvoritve portala bodo v Galeriji Velenje prikazani promocijski videi sedmih sodobnih umetnic_kov, ki so bili v tem letu posneti v želji predstaviti in podpreti aktualno umetniško produkcijo v Sloveniji. Sodeluče_i umetnice_ki so: Petra Bajič, Jan Brovč, Meta Mežan, Tajda Novšak, Lea Culetto, Jan Rasiewicz in Jon Žagar.

Sledila bo predstavitev portala in pogovor z ustanoviteljema projekta, Matejem Tomažinom in Iris Pokovec, in razvojno ekipo Artopolisa.

Datum javne objave:
9. 10. 2020 ob 19:00 na beta.artopolis.si

Datum predstavitve v Galeriji Velenje:
16. 10. 2020 on 19. uri.
(Za udeležbo na dogodkih obvezna prijava preko emaila: info@artopolis.si)


Ekipa o projektu:

V Slovenji vsekakor ni pomanjkanja kakovostne produkcije, glavna težava je pomanjkanje infrastrukture, ki bi omogočala ponovno vzpostavitev umetniškega trga. Artopolis je platforma, ki želi povezati sodobne umetnice_ke, zbirateljice_e in ljubiteljice_e umetnosti ter jim omogočiti preprost vstop v aktualno umetniško dogajanje v Sloveniji in enostavno izvajanje medsebojnih transakcij.

Artopolis bo umetnicam_kom nudil preprosta in brezplačna orodja za izdelavo spletnega portfolia za vse medije vizualne umetnosti, ne glede na to, ali slikate, kiparite, ustvarjate v digitalnem prostoru, ali proizvajate fizične inštalacije, snemate videe in filme ali izvajate performanse. Galerijam, zbirateljicam_jem in širši javnosti, pa bo omogočal vpogled v aktualno slovensko umetniško produkcijo in nakup umetniških del.

Ker stremimo k demokratičnem in inkluzivnem umetniškem trgu v Sloveniji, bo vsak lahko del Artopolisa, ne glede na reference – nam je pomembna kvaliteta umetniškega dela, ne dolžina CVja.

Interni volilni sistem bo uporabnicam_kom omogočil demokratični izbor najboljših del na Artopolisu in s tem izpostavil avtorice_je, ki si to res zaslužijo. Dobro umetniško delo namreč ne postane boljše, če mu dvignemo ceno, in kvalitetne_i umetnice_ki niso tisti, ki imajo več denarja za oglase ali sponzorirane objave.

Portal bo objavljen v beta različici, kar pomeni, da se bodo določene funkcije dodajale postopoma. Med drugimi so v razvoju: spletni tržni analitik, ki bo nudil anonimen vpogled v aktualno dogajanje na Evropskem in državnem umetniškem trgu, generator umetniških izjav v angleškem in slovenskem jeziku, ki bo olajšal pripravo predstavitvenih tekstov, in avtomatizirana prodaja s kurirsko službo, ki bo zagotovila enostavno in varno izvajanje transakcij.

Projekt vodi in upravlja Zavod Artopolis, ki je bil ustanovljen z namenom digitalizacije slovenskega umetniškega trga. Projekt Artopolis sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Evropska unija iz Kohezijskega in Evropskega sklada za regionalni razvoj in podpirajo mnoge lokalne in državne institucije v Sloveniji.

Več o projektu na artopolis.si.

Za več informacij smo vam na voljo na tel.: 069 916 219 ali preko e-pošte: info@artopolis.si.

Komentiraj