Jutri v Rdeči dvorani 12. Kongres Socialnih demokratov

Na Kongresu SD bo sodelovalo preko 400 delegatk in delegatov, odprt pa bo tudi za članstvo in javnost.

V soboto, 9. novembra 2019, bo v Rdeči dvorani v Velenju ob 10. uri potekal 12. Kongres Socialnih demokratov.

Tokratni programsko - statutarni Kongres SD, že dvanajsti po vrsti, odkar je bila z združitvijo socialdemokratskih strank leta 1993 ustanovljena Združena lista Socialnih demokratov, bo odgovoril na vprašanja, kako se morata stranka in družba organizirati za upravljanje velikih sprememb, ki jih prinašajo povezana podnebna, okoljska, ekonomska, socialna, politična in varnostna tveganja pred Slovenijo, Evropo in svetom.

Te velikanske procese in politike prilagajanja bo stranka identificirala s programskim dokumentom, kongres pa bo moderniziral strankin statut, da se na eni strani dinamizira in poglobi demokratične procese v stranki z novimi pristopi za vključevanje in organiziranje ljudi na vseh ravneh organiziranosti.

Takšna programsko - organizacijska narava kongresa izhaja iz prepričanja, da je socialnademokracija zgodovinsko velike družbene premike dosegala takrat, ko je bila sposobna organizirati družbo za doseganje skupnih ciljev. Ta navdih Socialni demokrati vidijo v svoji dediščini delavskega boja, procesa emancipacije žensk, narodno osvobodilnega gibanja, pa tudi v osamosvojitvi in evropskem povezovanju. Na Kongresu SD bo sodelovalo preko 400 delegatk in delegatov, odprt pa bo tudi za članstvo in javnost.

Socialni demokrati so v mesecu septembru in oktobru izvajali tudi intenzivno predkongresno dogajanje z enajstmi javnimi tribunami po vsej Sloveniji, na katerih so skupaj s članstvom in javnostjo spregovorili o potrebnih odgovorih na nove izzive, ki čakajo Slovenijo v prihodnjih desetletjih. V tem predkongresnem času so v SD predstavili tudi nekaj inovativnih pristopov za vodenje javne razprave.  

PROGRAM:

08:45 – 09:45, Registracija delegatk, delegatov in gostov
10:00 – 11:00, Otvoritev kongresa
11:00 – 12:40, Panel 1: Pogled v zeleno prihodnost
12:40 – 14:10, Panel 2: Pogled v solidarno prihodnost
14:10 – 15:40, Premor za kosilo
15:40 – 17:10, Panel 3: Pogled v razvojno prihodnost
17:10 – 18:00, Obravnava in sprejem kongresnega dokumenta
18:00 – 19:00, Obravnava in sprejem sprememb statuta
19:00 – 22:00, Druženje


DANES: Pogovor z EU poslancema Tanjo Fajon in dr. Milanom Brglezom

Že nocoj pa vas evropska poslanca Tanja Fajon in dr. Milan Brglez vabita v Max klub Velenje na odličen uvod v sobotni kongresni dan. Na pogovornem večeru se jima bosta pridružila tudi Matjaž Nemec, poslanec in podpredsednik stranke SD ter Neva Grašič, svetovalka predsednika Državnega zbora. Informacije o dogodku, TUKAJ

Komentiraj