Dokumentarni film o usodi kmeta iz vasi Družmirje #video

Vabljeni k ogledu dokumentarnega filma o usodi zadnjega kmeta, Basista iz vasi Družmirje, ki se je zaradi izkoriščanja premoga s polji vred pogreznila v jezero.

Vas, ki je najverjetneje nastala že v 12. stoletju, je bila konec 70-ih let 20. stoletja uničena, danes pa nanjo spominja predvsem ime najglobljega od treh Šaleških jezer – Družmirskega jezera.

Film Basist in njegova zgodba o potopljeni vasi, ki je nastal v produkciji Studia Mozaik, je med dokumentarnimi filmi na 2. festivalu neodvisnega filma in videa Slovenije leta 1997 prejel prvo nagrado. Avtorja scenarija sta Tomo Čonkaš (Studio Mozaik) in kustos Muzeja Velenje Damijan Kljajič, ki v tem času o Družmirju pripravlja razstavo. 

V zadnjih dveh letih so v Muzeju Velenje pripravili tudi razstavi o prav tako "potopljenih" Prelogah in Pesju. Razstavo z naslovom Tisto Pesje, ki ga ni več, si lahko še vedno ogledate v razstavišču Podhod Pesje. Muzej Velenje v sodelovanju z društvom REVIVAS na različne načine ohranja tudi spomin na nekdanje Škale. Zaradi zgodovine in zaradi vseh tistih, katerih domove so zalila Šaleška jezera, katerih domačije so bile zravnane z zemljo.

FOTO/VIDEO: Utrinki odprtja prenovljenega Podhoda Pesje in razstave Nekoč so bile Preloge

Komentiraj