Člani prvega moštva NK Rudar Velenje so v večini bili knapi

Leta 1947 so v Velenju ustanovili telovadno društvo, ki je imelo takrat okoli 40 članov, v večini zaposlenih v Rudniku lignita Velenje. Po letu delovanja je društvo uresničilo svojo veliko željo: ustanovili so nogometni klub Rudar Velenje (NK Rudar). Med njegovimi ustanovitelji so bili Ivo Rahten, ki je bil tudi prvi predsednik kluba, Valter Demšar, Oto Fišer, Ernest Krump, Alojz Novak, Pavel Repnik in Tone Uranjek.

Zanimivo je, da je nogometni klub v svoji več desetletni zgodovini zamenjal kar štiri igrišča. Za začetek so našli primeren prostor za prve igre na igrišču »pri hrastih«, na travniku med škalskim hribom in starim jaloviščem so takrat namreč rasli hrasti. Nato so se preselili na novo igrišče v Pesju. Bilo je že prave velikosti in obdano z leseno ograjo. Na igrišču, ki je ležalo vzhodno od današnje podružnične osnovne šole, so nogometaši igrali do leta 1950. Ob napredku kluba se je začelo iskanje primernejše lokacije za nogometno igrišče v Velenju.

Našli so jo zahodno od železniške postaje, na območju današnjega Gorenja. Okoli igrišča je bilo nekaj lesenih klopi za gledalce in lesena baraka, ki je služila za garderobo.

3. julij 1955 je bil prelomen dan za razvoj nogometa v Velenju. Takrat so namenu izročili lep stadion Ob jezeru, na katerem Rudar igra še danes. Stadion je bil zgrajen s pomočjo Rudnika lignita Velenje ter s prostovoljnim delom občanov.

Na fotografiji - prva ekipa na igrišču v Pesju leta 1949:

Stojijo od leve proti desni: Pavel Repnik, Tit Šinkovec, Viktor Legvart, Oto Fišer, Ivo Rahten, Milan Venturini, Ivo Antelj, Jože Krajnc.
Sedijo od leve proti desni: Jože Slatinšek, Karel Vajthauser, Franc Šuha, Franc Godler, Zorko Venišnik.

Povzeto iz knjige NK Rudar Velenje - 70 let (Alma Javornik in Vinko Mihelak - Muzej Velenje).

 

Komentiraj