Search
Search
Close this search box.

Včeraj, 6. decembra se je v prostorih SAŠA inkubatorja odvila VELEzmanjšarija

V SAŠA Inkubatorju je potekala prireditev VELEzmanjšarija, na kateri so obiskovalci spoznavali domiselne načine ponovne uporabe in zbirali ideje za zeleno inovativnost.
FOTO: Tina Felicijan

Na veliko zmanjšajmo

Izmenjava otroških igrač in oblačil, delavnice izdelovanja trajnostnih daril, šivanja, predelave odpadnih vrečk, pregleda in manjših popravil elektronske opreme, izbrana ponudba Centra ponovne uporabe Velenje, modna revija oblačil iz druge roke, razstava trajnostnih daril, kotiček ŠIK Butik in ZEOS, video prikazi popravil električnih aparatov, nastop tolkalne skupine Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje Rhythm Factory, ki igra na ponovno uporabljene kante, in okrogla miza o tem, kaj lahko storimo za zeleno prihodnost posamezniki, lokalne in mednarodne skupnosti, gospodarstvo in nevladne organizacije – vse to je ponudila prireditev VELEzmanjšarija v organizaciji Mestne občine Velenje, SAŠA Inkubatorja s Centrom ponovne uporabe Velenje in Društvom Knjižnica reči.

Trajnostna modna revija

10 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov nastane pri izdelavi oblačil in obutve, kar je več kot pri mednarodnem letalskem in pomorskem prometu skupaj. Tekstilna in oblačilna industrija je tretja največja porabnica vode. Sintetična oblačila med vsakim pranjem izgubijo približno odstotek vlaken in tako ustvarijo 35 odstotkov vse primarne mikroplastike v okolju. Trije od petih kosov oblačil že po enem letu končajo v smetnjakih. Ste vedeli, da tisti kosi oblačil, ki jih kupimo po spletu in iz raznih razlogov vrnemo prodajalcu, povsem nova in največkrat nikoli nošena končajo na odlagališčih odpadkov? Z vsakim nakupom novih kosov oblačil, ki jih običajno nosimo le kratek čas, prispevamo k onesnaženju okolja in ustvarjamo odpadke. Po drugi strani pa z vsakim nakupom oblačil iz druge roke, izmenjavo, popravilom ali ustvarjalno nadgradnjo oblačil prispevamo k bolj zeleni prihodnosti.

Kam po oblačila iz druge roke v Velenju?

V dijaško trgovinico Modno podstrešje ob vhodu v B stavbo šolskega centra. Za VELEzmanjšarijo so dijakinje in dijaki Šole z storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje pripravili modno revijo, na kateri so predstavili zanimive kose oblačil iz Modnega podstrešja. V trgovinici niso dobrodošli le dijaki, temveč vsi, ki želijo bodisi darovati še uporabna oblačila za ponovno uporabo bodisi obogatiti svojo omaro z modnimi kosi iz druge roke.

Veliki izzivi in dragocene priložnosti

S premišljenim ravnanjem in spreminjanjem potrošniških navad lahko vsak posameznik vpliva na zmanjšanje količine odpadkov in privarčuje. S ponovno uporabo raznim izdelkom podaljšamo življenjsko dobo ali ustvarimo nov namen. Kakšne ukrepe za bolj zeleno prihodnost pa lahko sprejemajo lokalne in mednarodne skupnosti ter gospodarstvo? O tem so se pogovarjali gostje okrogle mize.

Podžupanja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević je predstavila prizadevanja Veleja za podnebno nevtralnost in predstavila vizijo za trajnostno prihodnost. Ana Marinčič, vodja projektov na Razvojni agenciji SAŠA, pod katero deluje Center za pravični prehod, je povzela ključna sporočila javnosti v zvezi s projekti, vezanimi na pravični prehod iz premogovništva. Članica projektne skupine Green Leaf na Mestni občini Velenje mag. Maša Kočevar je napovedala program dejavnosti v prihodnjem letu, ko bo Velenje nosilec evropskega naziva zeleni list. Vodja korporativnega upravljanja trajnosti pri Hisense Europe Urška Butolen je povzela strategijo, ki jo je podjetje Hisense Europe sprejelo na poti trajnostnega razvoja. Direktorica Saša Inkubatorja Ana Anžej je delila izkušnje, ki jih imajo SAŠA Inkubator in lokalna zagonska podjetja z iskanjem trajnostnih poslovnih rešitev. Vodja Društva Knjižnica reči Jošt Derlink je ovrednotil dodano vrednost, ki jo v lokalna okolja prinašajo izposojevalnice stvari. Sodelavka Mestne občine Velenje pri projektu Slovenija Green na področju zelenega turizma Urša Zgojznik iz Društva Ekologi brez meja pa je naglasila še neizkoriščene priložnosti za širjenje zavedanja, kako lahko posamezniki prispevajo k skupnemu trajnostnemu načinu življenja.

Velenje bo dobilo izposojevalnico stvari

VELEzmanjšarija je bila priložnost za napoved izposojevalnice stvari, ki se bo v Velenju odprla prihodnje leto. Kaj je izposojevalnica stvari? Pester nabor orodja in raznih pripomočkov, ki jih večina ljudi uporablja tako redko, da si jih lahko izposoja. Gre za souporabo, ki znatno prispeva k zmanjševanju količine odpadkov, saj preprečuje njihovo nastajanje. Razbremeni naše denarnice in okolje. Izmenjevalnica stvari bo prihodnje leto začela delovati v Centru ponovne uporabe Velenje.

Manj je več

December je mesec pretirane nakupovalne mrzlice, ki dodatno bremeni okolje in družinski proračun. Povprečen prebivalec Zahodne Evrope v le treh dneh božičnih praznovanj proizvede do 650 kg emisij ogljikovega dioksida (26 kg za hrano, 96 kg za prevoz, 218 kg za praznično razsvetljavo in 310 kg za potrošno robo in darila). Ali lahko pripravimo praznično večerjo vsaj delno brez mesa, ali lahko gremo na obisk z javnim prevozom, res potrebujemo toliko lučk in predvsem – kako se lahko obdarujemo okolju in družbi bolj prijazno?

Bolj trajnostna darila lahko najdemo na izmenjevalnicah predmetov ali v centrih ponovne uporabe. Mogoče lahko z nekaj spretnosti sami predelamo odslužene predmete in materiale v nov izdelek in jim tako podaljšamo življenjsko dobo. Mogoče lahko namesto predmeta podarimo bon za šiviljo, serviserja ali kaj drugega. Pri lokalnih ponudnikih lahko kupimo domače kulinarične izdelke ali sami spečemo piškote. Cel kup idej za zmanjševanje ogljičnega odtisa v prazničnem času je ponudila tudi VELEzmanjšarija.

Tina Felicijan

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Šport

Velenjski judoisti dosegli odlične rezultate na Judo pokalu v Guštanju

V soboto, 17.2.2024, je v Ravnah na Koroškem potekal 16. mednarodni turnir Guštanj, katerega se je udeležilo 261 tekmovalcev iz 39 klubov in 8 držav....
Družba

V Kulturnem domu Velenje potekala proslava ob 80. obletnici prihoda XIV. divizije na območje Šaleške doline #foto

Združenje borcev za vrednote NOB Velenje je danes, 21. februarja ob 18. uri v Kulturnem domu organiziralo proslavo ob obeležitvi 80. obletnice prihoda XIV. divizije v Šaleško dolino....
Družba

Včeraj sta potekali skupščini Čebelarske družine Ravne in Kulturnice Gaberke

Včeraj, 23. februarja, v popoldanskih urah sta Čebelarska družina Ravne in zbor Kulturnice Gaberke organizirala skupščini. Obema skupščinama je prisostvoval tudi župan Boris Goličnik. ...
Družba

Mladinski predstavniki PGD Gaberke dosegli odlične rezultate na kvizu mladine GZ Šaleške doline

Včeraj, 17. februarja, se je v Šmartnem ob Paki, odvijal kviz, katerega so se udeležile 4 ekipe iz PGD Gaberke....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Na pokopališču Podkraj z družinskega groba Destovnikovih odtujili večino cvetja

Na Občini Šoštanj z obžalovanjem ugotavljajo, da je bila na pokopališču Podkraj z družinskega groba Destovnikovih odtujena večina cvetja....
Obvestila

Upokojil se bo specialist ortoped dr. Milorad Puvalić

Iz ZD Velenje sporočajo, da se bo z 2. 4. 2024 upokojil specialist ortoped dr. Milorad Puvalić. Zahvaljujejo se mu za njegovo predano, strokovno in humano delo ter mu želijo...
Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....

Zadnje osmrtnice

Avgust Štefl

Ivan Petek

Đuro Hranjec

Velenjcan copyright © 2023