Search
Search
Close this search box.

V CPU Velenje imajo največjo in najtežjo knjigo do sedaj

Že več kot 10 let je Center ponovne uporabe v Velenju, ki deluje v okviru Podjetniškega centra Standard, dobro znana trajnostno inovativna trgovina, ki ima ključno vlogo pri spodbujanju krožnega gospodarstva in zmanjševanju količine odpadkov.
mov
FOTO: Mestna občina Velenje

Ponudba se osredotoča na ohranjanje vrednosti starejših izdelkov, ki so z osvežitvami, manjšimi popravki ali dopolnitvami primerni za ponovno uporabo, kar ima pozitiven vpliv na okolje, ekonomijo in družbo. Lani so sprejeli za 40 ton stvari, v ponovno uporabo pa so vrnili za skoraj 30 ton obnovljenih, osveženih izdelkov. V Mestni občini Velenje želijo spodbuditi zmanjševanje oz. vsaj manjšo rast odpadkov, zato pripravljajo nov projekt – vzpostavitev Knjižnice stvari za t. i. izposojevalnico orodja, pripomočkov, ki jih posameznik potrebuje le občasno.

V Centru ponovne uporabe, ki ima prostore v Standardu (Šaleška cesta 2d), sistematično zbirajo različne še uporabne predmete, ki bi sicer pristali v smeteh. Stvari strokovno pregledajo in ocenijo glede uporabnosti in stanja. S popravili, preoblikovanjem in izobraževanji soustvarjajo bolj trajnostno prihodnost. S kreativnimi idejami in znanjem stare kose pohištva obnovijo in osvežijo ter jih spremenijo v »šik« trendovsko pohištvo, ki že nekaj let navdušuje še tako zahtevne kupce. Pohištvo iz prejšnjega stoletja daje vtis domačnosti, hkrati pa je tudi trendovsko. Izdelki iz druge roke so velikokrat v dobrem stanju in kvalitetni, lastniki se kosa pohištva le naveličajo. Z nekaj idejami in truda pohištvu vračajo dušo in jih spreminjajo v unikatne dizajnerske kose. Navdušujejo z edinstveno linijo pohištva Brezčasni stil, linija Šik butik, ki združuje luksuz, prefinjenost in predstavlja popolno dopolnilo za vsak dom, ki si želi izžarevati stil. Ponovna uporaba denim materiala, na primer starih jeans hlač, za preoblikovanje pohištva je trajnostna praksa, saj zmanjšuje odpadke in spodbuja odgovorno rabo virov, hkrati pa je denim ikoničen v svetu mode in vedno moderen.

V Centru ponovne uporabe Velenje se najdejo tudi izjemni kosi. V zbirki knjig imajo prav posebno knjigo, ki je največja in najtežja do sedaj. Gre za Dalmatinovo biblijo Biblia 1584, ki je bila izdana leta 1994 v le 800 izvodih. Ima ročno izdelan papir, platnice iz lesenih plošč, oblečene v pravo usnje, medeninasto okovane ščitnike na vogalih platnic, ki sta povezani z medeninastima sponkama, na naslovnici pa je reliefno vtisnjen portret cesarja Maksimiljana.

Center ponovne uporabe Velenje je odprt vsak dan od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro. Ob sobotah in praznikih je trgovina zaprta. Dosegljivi so na telefonski številki 031 683 959 ali po elektronski pošti info@cpu.velenje.si. Vse predmete, ki so na voljo v prodajalni, si lahko ogledate na njihovi spletni strani https://cpuvelenje.si/ ali na Facebook strani Center ponovne uporabe Velenje.

Najpogosteje oddani predmeti so pohištvo, bela tehnika, posoda, elektronske naprave, otroška oprema, športna oprema, knjige, gospodinjski aparati in naprave, stenske ure, slike in dekorativni izdelki.

Na željo stranke je možen tudi odvoz pohištva z vašega doma po predhodnem dogovoru in oceni pohištva, če je primerno za obdelavo oz. prodajo. Prav tako je možna predelava vašega pohištva po naročilu in dogovoru.

Vir: Mestna občina Velenje

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Družba

Velenjska občina nadgrajuje komunalno ureditev v Vinski Gori

Na območju krajevne skupnosti Vinska Gora je opaziti izrazit porast prebivalstva, zato so v Mestni občini Velenje že pred časom postavili nov vrtec in začeli urejati komunalno infrastrukturo; zgradili so...
Družba

Taborniki Rodu Pusti grad Šoštanj dosegli odlične rezultate na nočni orientacijski poti v okolici Rakovega Škocjana

V noči iz 23. na 24. marca so se taborniki Roda Pusti grad Šoštanj podali na Nočno orientacijsko tekmovanje (NOT) v okolici Rakovega Škocjana. ...
Družba

Osnovnošolci v Muzeju Velenje odkrivali lepote velikonočnih šeg in navad

Velika noč se hitro približuje in priprave nanjo so v polnem teku....
Družba

V četrtek potekala 41. zaključna prireditev gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije

V četrtek, 28. marca, je v Domu kulture Velenje potekala svečana zaključna prireditev Gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije. Na dogodku so razglasili rezultate in podelili priznanja ter nagrade....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

V maju zaključuje z delom zdravnica Lucija Šteković

Iz ZD Velenje sporočajo, da zdravnica Lucija Šteković, dr. med., zaradi upokojitve s 7. 5. 2024 zaključuje z delom....
Obvestila

Obvestilo: Kolesarska steza proti Mislinji še vedno ZAPRTA

Kolesarska steza proti Mislinji je zaradi odpravljanja pomanjkljivosti še vedno zaprta. ...
Obvestila

V torek, 9.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Žarove ceste 3, 5, 6, 7, 8, 9, 9a, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18 in 22 v...
Obvestila

V garažni hiši Gorica prišlo do okvare dvižnih vrat

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike, da je prišlo do okvare dvižnih vrat v garažni hiši Gorica....

Zadnje osmrtnice

Barbara Rajter

Franc Mevc

Boris Petek

Velenjcan copyright © 2023