Ob prihajajočih praznikih bo veliko priložnosti, da se potrošniki pogosteje odločajo za poseganje po lokalnih proizvodih. Hrana, ki je pridelana v lokalnem okolju, v naši bližini, je namreč bolj kakovostna in sveža, potrošniki pa lahko s svojimi odločitvami pomembno prispevajo k večji samooskrbi in ohranjanju podeželja. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zato predlaga, da vedno vprašate, od kod prihajajo izdelki, in date prednost lokalno pridelanim. Domače pridelovalce lahko potrošniki podprejo tudi tako, da aktivno iščejo in kupijo izdelke z oznako “izbrana kakovost – Slovenija” ter da izbirajo sezonsko sadje in zelenjavo, ki je sveža in zaradi krajših transportnih poti tudi bolj trajnostna – neoposredno od pridelovalcev jo lahko kupijo na najbližji tržnici.
V izogib temu, da bi hrana pristala v smeteh, naj potrošniki svoj nakup pametno načrtujejo in še pred obiskom trgovine preverijo, kaj že imajo doma. Pomembno je tudi primerno shranjevanje živil, po končanem pikniku pa je vredno razmisliti, da lahko ostanke uporabimo za večerjo, v solati, juhi ali novih jedeh.
Kmetje in pridelovalci si zaslužijo naše spoštovanje in podporo
Kmetijstvo, ki predstavlja srce vsake družbe, ne zagotavlja le hrane, ampak ohranja pokrajino, podpira lokalno gospodarstvo in krepi tradicijo. Kmetje in pridelovalci si zaslužijo naše spoštovanje in podporo za svoje nenehno prizadevanje, da na trajnosten način zagotavljajo kakovostne in zdrave pridelke, kljub vedno večjim izzivom, kot so podnebne spremembe in pritiski globalnega trga.
Hrana, ki je bila pridelana z ljubeznijo in trudom, si zasluži našo pozornost. Ne gre le za osebno odgovornost, temveč tudi za kolektivno zavezo, da zaščitimo naš planet za prihodnje generacije. Z majhnimi spremembami v svojih prehranjevalnih navadah lahko naredimo veliko – za okolje, skupnost in nas same. Ključnega pomena je tudi, da začnemo vsi z odgovornim odnosom do hrane – z zmanjševanjem odpadne hrane, izbiro lokalno pridelanih izdelkov in podporo trajnostnim praksam. Ko spoštujemo hrano, spoštujemo tudi ves trud, delo in skrb, ki so jih kmetje in predelovalci vložili v njen nastanek.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano