Za 4 osebe potrebujemo:
- 0,4kg…Arborio riža
- 200g…Šalotke
- 1dl…Belega vina
- 100g…Masla
- 300g…Jurčkov
- 0,5dl…Smetane
- 1l…Jušne osnove
- Sol, timijan, šetraj
- 2 stroka česna
- Parmezan
Na maslu zasteklenimo šalotko in Arborio riž ter zalijemo z belim vinom. Neprestano mešamo, da vino izpari. Nato počasi med mešanjem zalivamo z jušno osnovo ( Riž mora biti kremast, ne tekoč!!) dušimo 5 min. Riž nato odstavimo, da se ohladi. V kozici na maslu prepražimo jurčke, dodamo česen in takoj zalijemo z jušno osnovo. Nato začinimo ter dodamo vnaprej pripravljen riž. Ves čas mešamo in po potrebi zalivamo z jušno osnovo ( Zalivamo samo toliko, da je rižota ves čas kremasta. Na koncu, ko je rižota že skoraj gotova dodamo smetano in dušimo še 2 min. Servirano jed posujemo z parmezanom.
Nasvet: Za rižoto, lahko uporabite različne vrste gob.
Recepte za vas pripravlja Luka Božič.