Na dogodku so se dijakom predstavili trije navdihujoči gostje: predstavnica Mestne občine Velenje Marija Brložnik, ki je izpostavila pomen trajnostnega turizma in podjetnosti mladih, mladi kuharski mojster Boštjan Volk, ki je spregovoril o pomenu lokalnih sestavin in vztrajnosti, ter turistična vodnica in podjetnica Adrijana Ježovnik, ki je mladim približala poklic turističnega vodnika in moč ustvarjalnosti.
Predstavnica Mestne občine Velenje Marija Brložnik je na dinamičen način – skozi igro prepoznavanja logotipov – predstavila tri stebre razvoja turizma, pomen trajnostnega razvoja in vključenosti prostovoljstva. Izpostavila je primere dobrih praks, kot je projekt Na gradu Straši, ter predstavila projekt Stara elektrarna – center prihodnosti, namenjen spodbujanju podjetniških talentov, pospeševanju inovacij in trajnostnemu razvoju lokalne skupnosti z razvojem inovativnih rešitev in tehnologij na področjih trajnostne pridelave hrane, turizma in krožnega gospodarstva. Ob tem je poudarila, da lahko mladi z željo, vztrajnostjo in trdim delom uresničijo svoje sanjske kariere tudi v domačem okolju.
Mladi kuharski mojster Boštjan Volk iz Plešivca je na evropskem tekmovanju mladih kuharskih mojstrov osvojil naziv European Young Chef 2023. Žirijo je navdušil s sladico Honey Hug, poklonom čebelam in lokalnim sestavinam – medu, hruški in orehom. S svojo osebno zgodbo in pokušino ročno izdelanih pralin je navdihnil dijake za karierno pot v kulinariki. V domačem gostišču z dolgoletno tradicijo prisega na uporabo lokalnih sestavin, zmanjševanje zavržene hrane ter na nenehno izpopolnjevanje znanja in povezovanje med ponudniki.
Turistična vodnica in podjetnica Adrijana Ježovnik je predstavila pot do naziva Mladi turistični vodnik Slovenije ter podala praktične nasvete za javno nastopanje. Na podlagi dolgoletnih izkušenj je razkrila resnično podobo poklica turističnega vodnika in predstavila idejo sladoleda Lepa IZA, ki povezuje lokalno grozdje izabela, ohranjanje podeželja ter ustvarjalnost in inovativnost.
Ob zaključku dogodka so se udeleženci družili, izmenjali vtise in se fotografirali – z željo, da bi takšna srečanja postala stalnica pri povezovanju mladih z lokalnim okoljem ter priložnostmi, ki jih ponuja turizem.