Nasveti za uravnavanje visokega krvnega tlaka

Če imate povišan krvni tlak, ne odlašajte z ukrepi, saj je stvar resna. Zavedati se morate, da sta najpogostejša vzroka za visok pritisk debelost in telesna neaktivnost. 

Visok krvni tlak ali hipertenzija poleg bolezenskih sprememb v srčnih žilah okvari tudi srčno mišico, kar lahko vodi v srčno vodenico, nabiranje vode v pljučih in drugih delih telesa, otekanje nog ter povečanje obsega pasu.

Ostale posledice :

  • srčne kapi,
  • možganske kapi,
  • odmiranja dela uda,
  • oslabljenja delovanja ledvic,
  • slepota ter
  • povečanje tveganja starostne demence.


Nekaj preprostih nasvetov za idealen krvni tlak:

1. Lahek zajtrk
Namesto salam, klobas ali jajc pojejte raje melono in jogurt. Živili vsebujeta veliko kalija, ki vam pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka. Ostala živila z veliko kalija: mleko, banane, krompir, fižol, avokado, rdeča pesa, ribe, pomarančni sok,.. Prav tako vam pomaga kalcij, ki ga vsebujejo mleko in mlečni izdelki. Ta prispeva h gibčnosti in voljnosti sten krvni žil.

2. Manj kofeina
Če vaš pritisk ni preveč kritičen si jutranjo kavico kar privoščite, spustite le naslednjih tri čez dan. Preveč kave škoduje tudi želodcu tako, da boste s tem naredili veliko uslugo telesu.

3. Vitamin C
Več pomarančnega soka si privoščite. Vitamin C vam bo pomagal uravnavati krvni tlak, največ vitamina C najdemo v rumeni in zeleni papriki, ohrovtu, brokoliju, zelju in kiviju.

4. Sprostite jezo
Poskušajte se izogibati stresnim situacijam, če pa pride do tega poskušajte ostati mirni. Ameriški psihologi trdijo, da je najbolje, da ob prepiru najprej prisluhnemo in se ob tem skušamo pomiriti, saj z vpitjem drug čez drugega poslabšamo in potenciramo prepir hkrat pa se nam pritisk zelo poviša.

5. Česen
Redno uživanje česna bo po enem do treh mesecih znižalo vaš krvni tlak za 10 mm Hg. 

6. Pojdite na zrak
Gibanje v naravi bo pripomoglo tudi k tvorbi vitamina D3, ki nastane zaradi sončnih žarkov. Kalcij in vitamin D3 delujeta vzajemno pri uravnavanju krvnega tlaka.

7. STRAN OD SOLI
Zelo velik sovražnik krvnega tlaka je sol. Če si ne pripravljajte jedi sami je potrebno opozoriti tistega, ki kuha, da hrano ne soli preveč. Če imate radi zelo slano hrano se poskušajte kakšen teden držati manj slane hrane. Verjemite, da se bo vaš okus spremenil in vam nebo jasno kako ste lahko včasih jedli tako zelo slano hrano. 

8. Meditacija in sprostitev
Poskusite z meditacijo ali jogo, in ne obupajte že pri prvem poskusu. Če pa vam to res ne leži najdite nekaj tako dolgočasnega in pomirjujočega, da se boste popolnoma sprostili in odmislili vsakdanje težave.

9. Pogovor z bljižnimi 
Velikokrat je za povišan krvni tlak "krivo" vaše okolje, a to ni izgovor! Pomembno je, da se pogovorite z bližnjimi in jih prosite tako kot pri kuhanju tudi pri nakupu živil, da pazijo in vas ne zavajajo z nezdravo hrano. Predvsem pa, da tudi če pride do spora, da vsi ohranjate mirno kri in se kulturno in odraslo pogovorite in najdete rešitev.


Preberite tudi:
7 koristi redne telesne aktivnosti
Izkoristite zdravilnost kopriv
Sirotka za vitkejšo postavo in lepši videz

Komentiraj /