Sirotka za vitkejšo postavo in lepši videz

Sirotka - živilo na katerega naj bi prisegala celo Kleopatra ponovno postaja priljubljeno. Tudi športniki in nutricionisti prisegajo na napitek.

Kaj je sirotka?
Sirotka je obstranski proukt, ki nastane pri pridelavi mleka. Je sesirjen del sirotkinig beljakovin, ki dajejo sirotki značilno motno barvo in se med shranjevanjem usedejo na dno. Sirotka je hitro pokvarljiva, čista se lahko pokvari v samo dveh urah. Zato v trgovinah najdemo pasterizirano ali sirotko v prahu.

Pomaga pri hujšanju?
Sirotka naj bi veljala za pravi uničevalec kalorij, saj pospešuje metabolizem. Vsebuje kar 94% vode in ima posledično zelo malo maščob in kalorij. Hkrati pa je bogata s kalcijem, železom, B, C in E vitamini. Športniki jo radi zaužijejo, saj ima zelo veliko aminokislin, ki pomagaju pri gradnji mišične mase. Sirotka vsebuje tudi vitamin B2, ki prispeva k boljši presnovi ogljikovih hidratov in hkrati razstruplja telo in zavira vnetja.

Sredstvo proti staranju?
Antioksidanti v sirotki upočasnjujejo gubanje kože, mlečne kisline pa poskrbijo za odstranitev odmrlih kožnih celic. Kalcij preprečuje nastajanje celulita, vsebovani proteini pa zagotavljajo obnavljanje celic. Nekateri, ki dnevno pijejo sirotko poročajo, da imajo boljše in sijoče lase, trdne in zdrave nohte ter boljšo polt.


Preberi tudi:
Odstranimo pesticide s pomočjo sode bikarbone
Kava z mlekom, a brez laktoze prosim!
Premagajte utrujenost z napitki

Komentiraj /