Zdravilne koprive rastejo skoraj okoli vsake hiše in prav je, da jih naberemo in izkoristimo njihove zdravilne učinke.
Koprive vsebujejo skoraj vse potrebne rudnine in so polne betakarotena, vitamina C in drugih snovi, ki jih naše telo potrebuje. Prav tako čistijo kri, krepijo imunski sistem in izboljšujejo presnovo ter delovanje jeter. Kopriva tudi odpravlja pesek, znižuje krvni sladkor, lajša revmatične in sorodne težave s sklepi in še mnogo drugih blagodejnih učinkov nam prinaša kopriva.
Kako jo zaužiti?
Za prehrano je najbolje uporabiti mlade vršičke in liste koprive. Surove lahko dodate v razne smuthije, sokove, solate, namaze ali polivke.
Koprivo lahko tudi posušimo ali pa kar iz svežih kopriv pripravimo čaj. S čajem odženemo pomladno utrujenost in zmanjšamo vnetja ustne votline ter raven sladkorja v krvi.
Recept
Koprivna juhaPotrebujemo:
– 200g korpiv
– 2 do 3 korenčka
– 200g zelene
– peteršilj
– skodelica graha
– kisla smetana
– olje
– česen
– sol in poperSestavine sesekljamo in popražimo na olju. Nato vse skupaj zalijemo z dobrim litrom vode in začinimo po okusu. V kuhano juho lahko dodamo nekaj kisle smetane.
Pa dober tek !
Preberite tudi:
5 rastlin, ki bodo izboljšale zrak v vašem domu
Zelišča, ki jih lahko uporabimo za čaj