Discussion's Author Avatar

Ervin Škotnik
Politika  ·  19.04. ob 23:23  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  1341

70 milijonov evrov na leto za prazen nič?

images/discussions/1650410834-RLQEaL-large.jpg   - www.velenjcan.si

Vlada RS je 7. aprila izdala Odlok o Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za leti 2022 in 2023, pri čemer razpolaga s skoraj 430 milijoni evrov, od tega niti evra ni namenila za pravičen prehod SAŠA regije in Zasavja.

Ljudje Šaleške doline z nakupom toplotne energije iz TEŠ v Sklad za podnebne spremembe letno prispevajo najmanj 70 milijonov evrov - podnebni sklad bi takorekoč moral postati sistemski vir financiranja pravičnega prehoda iz premogovne regije - pa letos januarja sprejeta Nacionalna strategija za izstop iz premoga najkasneje do leta 2033 s strani vlade, ne določa niti odgovornega organa, ki bo spremljal in usmerjal celoten proces ter ščitil interese premogovnih regij. V dolini se pričakuje in kot velenjska občina navaja, naj bi jim s strani vlade bilo obljubljeno, da bi se sredstva iz podnebnega sklada v tem času vlagala v projektiranje in izvedbo zelene transformacije daljinskega ogrevanja ter obnovo obstoječega vročevoda, s ciljem zniževati izgube ter posledično zmanjševati stroške gospodinjstvom in gospodarstvu.

Vlada ukrepov ni uslišala

Člani Sveta županov premogovnih regij SAŠA in Zasavje ter direktorja razvojnih agencij, so preko Skupnosti občin Slovenije na Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije posredovali tri nujne ukrepe, ki bi jih morali vključiti v odlok o spremembah in dopolnitvi omenjenega odloka, da bi lahko uresničili pravičen prehod premogovnih regij. Ti so: Podpora in sofinanciranje projektov zelene tranzicije premogovnih regij Zasavje in SAŠA, Strokovne podlage za trajnostno preoblikovanje sistema daljinskega ogrevanja na obnovljive vire energije ter Obnova 2C vročevodnega distribucijskega sistema toplote za geografsko območje Mestne občine Velenje in Občine Šoštanj. Vlada ukrepov ni uslišala in je kljub številnim pobudam velenjske občine 7. aprila izdala odlok.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !