Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Kultura  ·  09.12. 2022 ob 19:30  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  321

VIDEO: Na velenjskem odru igrali robotska roka, sesalnik in 3D printer #kons

V sklopu velenjskega konS modula je v sredo, 6. decembra, v mali dvorani Doma kulture Velenje potekala predstava z naslovom Apofenija/1. Predstavo si je ogledalo več skupin osnovnošolcev, večerni termin pa je bil odprt za širšo javnost. Na odru smo namesto igralcev ali lutk med drugim lahko gledali robotsko roko, sesalnik in 3D printer.

Projekt, ki je nastal v koprodukciji mariborske platforme konS - MKC Maribor, Kulturno-umetniškega društva Moment, Zavoda Bunker in Melare je delo avtoric Nine Ramšak Marković in Varje Hrvatin. Na predstavi v Velenju je bila prisotna tehnična soavtorica projekta Monika Pocrnjić, ki je poskbrela, da so vsi elementi na pravi čas oddigrali svojo vlogo in čeprav tehnologija nima čustev, jih je skozi predstavo uspešno izzvala pri gledalcih. 

Sama beseda apofenija pa predstavlja tudi fenomen, ko človek vzorcem želi pripisati nekakšen pomen, ta smisel ali nesmisel pa smo prenesli tudi na tehnologijo. Čeprav predstava uprizarja prostor v prihodnosti, kjer človeka več ni, a umetna inteligenca vseeno sama deluje dalje, je težko verjeti v takšno prihodnost, saj je tehnologija zaenkrat še vedno zelo odvisna od nas. 

Tehnologijo, ki jo sicer uporabljamo v našem vsakdanu smo lahko videli tudi v vlogi igralcev na odru. Še več podobnih in zanimivih projektov se je v Velenju odvijalo v sklopu Kons modula, festival sodobne raziskovalne umetnosti poteka že od 25. novembra in se zaključuje jutri, 10. decembra, s koncertom v Max klubu.

Avtorici: Nina Ramšak Marković, Varja Hrvatin
Oblikovalec videa: Vid Merlak Scenograf: Igor Vasiljev
Tehnična soavtorja: Staš Vrenko, Monika Pocrnjić
Oblikovalec zvoka: Jure Anžiček
Oblikovalka besedila: Siri 
Oblikovalca govora: eBralec, Google Prevajalnik 
Produkcija: konS, Moment, Bunker, Melara in eBralec pod okriljem platforme konS

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !