Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Kultura  ·  05.12. 2022 ob 12:25  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  359

Mestna občina Velenje ostaja branju prijazna občina #video

V petek, 2. decembra, je na Ministrstvu za kulturo potekala slavnostna podelitev nazivov, kjer je Mestna občina Velenje prejela naziv branju prijazna občina. V letu 2019 je Mestna občina Velenje sodelovala na javnem natečaju, ki ga skupaj z Ministrstvom za kulturo in Skupnostjo Slovenije izvajajo v Združenju splošnih knjižnic in si tako pridobila naziv. Letošnje leto so z oddajo prijave za podaljšanje naziva bili uspešni. 

Za podaljšanje naziva so morale občine v zadnjih treh letih (2020–2022) izvesti vsaj en nov projekt, povezan z infrastrukturo na področju spodbujanja bralne kulture in bralne pismenosti oz. vsaj en nov vsebinski projekt. Pri prijavi so predstavili projekte Avtomatizacija Knjižnice Velenje, postavitev avtomata za knjige Knjigolin21 in vzpostavitev Gaja poezije ter rezidenčnega paviljona, Šaleške razglede, Lirikonfest in počastitev 100. obletnice rojstva Karla Destovnika Kajuha. 

Mestna občina Velenje podpira številne aktivnosti organizacij, ki se v velenjski občini ukvarjajo s širjenjem bralne kulture, aktivnosti pa izvaja tudi sama: leta 2000 je ustanovila Ustanovo Velenjska knjižna fundacija, katere namen je nudenje moralne, organizacijske in strokovne podpore ohranjanju, razvoju in porastu knjižne kulture v velenjskem prostoru in širše, izvaja javne razpise za sofinanciranje založniških projektov, financirala je postavitev zbirke prvih beril v Knjižnici Velenje, s knjižnimi nagradami obdaruje svoje občane, izdaja brošure v počastitev občinskega praznika … Namen javnega natečaja torej je promocija dobrih praks, ki jih za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture izvajajo občine. Veljavnost naziva je tri leta.

Mestna občina Velenje tudi branju prijazna občina

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !