Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Kultura  ·  13.12. 2022 ob 13:27  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  881

Danes mineva 100 let od rojstva Karla Destovnika - Kajuha

images/discussions/1670933989-4LZdRe-large.jpg

Danes, 13. decembra, mineva 100 let od rojstva Karla Destovnika – Kajuha. Pesnika, prevajalca, narodnega heroja in velika kulturnika iz Šaleške doline. Mestna občina Velenje in druge institucije so letošnji obletnici posvetile več dogodkov in aktivnosti. Vlada pa je leto 2023 razglasila za leto pesnika Karla Destovnika - Kajuha.

Pesnik upora in upanja, klasik slovenske literature 20. stoletja Karel Destovnik - Kajuh se je rodil 13. decembra 1922 v Šoštanju. Umrl pa je, 22. februarja 1944, v Šentvidu nad Zavodnjami, ko je imel le 21 let. V zgolj šestih letih, med letoma 1938 in 1943, je napisal več kot 150 pesmi, ki so bile do leta 2021 prevedene v 21 jezikov. Ko se je pridružil partizanom je s svojimi pesmimi in recitacijami popestril politične in mobilizacijske govore, kasneje je združil politično gibanje in kulturno skupino, ki sta pred tem delovali ločeno in nastala je Kulturniška skupina XIV. divizije. Novembra 1943 je s svojimi podporniki izdal prvo tiskano pesniško zbirko z naslovom Pesmi. Izdanih je bilo 38 izvodov.

Leto 2023 Kajuhovo

Občina Šoštanj, Združenje borcev za vrednote NOB Velenje in Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije so na Ministrstvo za kulturo podali pobudo, da naj vlada letošnje leto razglasi za Kajuhovo leto, kot poklon pesnikovi ustvarjalnosti in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev. Pobudo je podprla tudi Mestna občina Velenje. Prejšnji minister za kulturo Vasko Simoniti letošnjega leta ni želel razglasiti za Kajuhovo leto, sedanja ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je pobudo sprejela, a ker se je to zgodilo šele proti koncu leta, bo za Kajuhovo leto veljalo leto 2023.

Na Ministrstvu za kulturo so ob tem zapisali: »Literarno delo Karla Destovnika Kajuha ni le dokument takratnega časa, temveč obenem izpoveduje najglobljo in najbolj čisto, nadčasovno človečnost.«

https://i.imgur.com/tXqniYE.jpg

Mestna občina Velenje in druge institucije so letošnji obletnici posvetile več dogodkov in aktivnosti

Velenjska občina je visoki obletnici Kajuhovega rojstva posvetila občinsko slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo je izvedlo Gledališče Velenje. Da bi velenjski osnovnošolci vedeli, kdo je bil Kajuh je Mestna občine Velenje vsem učencem zadnje triade podarila predstavo Gledališča Velenje z naslovom Kanja, ob tej priložnosti pa so si ogledali tudi kratek dokumentarni film sestavljen s pomočjo umetne inteligence, retuširanih in koloriranih arhivskih črno-belih fotografij ter video posnetkov, ki ga je ustvaril Velenjčan Stane Špegel, glasbenik, skladatelj in avtor multimedijskih vsebin. Predstavo so si učenci ogledali maja, v mesecu mladosti. Na velenjske osnovne šole pa so ob obletnici njegove smrti, dostavili sedem knjig za šolske knjižnice, in sicer: Zbrane pesmi 2015 (Karel Destovnik – Kajuh), Enaindvajset pesmi za enaindvajset let življenja (Karel Destovnik – Kajuh), Kajuh Pesnik vseh letnih časov, spominska monografija (Emil Cesar, Stane Hafner, Ivo Stropnik, Vlado Vrbič, dr. Milan Ževart), Kajuh v glasbi (Franc Križnar), Kajuh v drugih jezikih (David Vidmar Čeru) in Kajuh v prozi (Dušan M. Pirc).

9. aprila pa je v Rdeči dvorani Velenje potekal eden večjih dogodkov, ki je bil posvečen visoki obletnici – dobrodelni koncert Samo en cvet, ki ga je organiziralo Združenje borcev za vrednote NOV Velenje v soorganizaciji z Ustanovo Franc Rozman Stane, na njej pa bodo nastopili lokalni glasbeni ustvarjalci.

V Šoštanju slovesnost z ministrico dr. Vrečko

Zavod za kulturo Šoštanj nocoj ob 18. uri pripravlja osrednjo slovesnost v počastitev 100. obletnice Kajuha. Slavnostna govornica bo ministrica za kulturo Republike Slovenije dr. Asta Vrečko.

Danes premiera filma Samo en cvet

Ob 100. obletnici Kajuhovega rojstva pa je nastal tudi igrano-dokumentarni film Samo en cvet avtorja Zvezdana Martića. Premiera filma bo danes, 13. decembra, ob 20.55 na Prvem programu Televizije Slovenija.

https://i.imgur.com/t9gXMbS.jpg
Foto: RTV SLO

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !