Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Kultura  ·  17.03. ob 18:25  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  1031

Barbara Pokorny nova predsednica Združenja KUDUS

images/discussions/1679073827-bL0Nye-large.jpg  Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje. - Foto: Festival Velenje

Nova predsednica Združenja KUDUS je postala direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny. Da se velenjski kulturi obeta dobra prihodnost kaže tudi dejstvo, da je bil Lokalni program kulture v MOV 2022-2028 prepoznan kot primer dobre prakse na nacionalni ravni.

V Novem mestu je 14. in 15. marca potekalo srečanje Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije KUDUS. Na redni letni skupščini so izvolili tudi novo predsedstvo. Predsednica Združenja KUDUS je postala direktorica Festivala Velenje, Barbara Pokorny.

»Vodenje Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije je zagotovo pomembna in hkrati odgovorna funkcija. Združenje KUDUS, ki deluje že od leta 2006, ko se je povezalo sedem direktorjev slovenskih kulturnih domov, sedaj združuje že 44 kulturnih institucij iz vse Slovenije, ki izvajajo kulturne programe v javnem interesu. Zanimiv je podatek, da kulturni domovi v Sloveniji letno pripravimo več kot 10.000 dogodkov, ki jih obišče preko 2.000.000 obiskovalcev, kar pomeni, da smo res pomemben kreator slovenske kulturne krajine,« je za Velenjcan.si dejala Barbara Pokorny.

Na vprašanje, kam bodo usmerjena njena prizadevanja in kaj to prinaša Velenju pa je dejala: »Kot predsednica si bom prizadevala za izpolnjevanje osnovnega poslanstva in ciljev združenja, kar zajema kakovostno medsebojno sodelovanje, uveljavljanje in zaščito interesov članov združenja, izmenjavo dobrih praks različnih institucij, usklajevanje programov na različnih kulturnih področjih – od gledališča, plesa, galerijske dejavnosti, koncertov, izmenjavo naših produkcij in tudi za kakovostno organizacijo različnih strokovnih izobraževanj za zaposlene v naših zavodih in institucijah. Seveda bom kot predsednica skrbela tudi za nenehno spremljanje in proučevanje kulturne politike in zakonodaje ter skupaj s člani tudi za oblikovanje mnenj in stališč o aktualnih temah z našega področja delovanja, pa tudi za dobro sodelovanje tako z državnimi organi kot organi lokalnih skupnosti. V času, ko Ministrstvo za kulturo RS pripravlja nov Nacionalni program kulture, bo združenje KUDUS še posebej intenzivno poudarjalo pomen decentralizacije kulture in skušalo opozarjati na pomen enakomerne dostopnosti do vrhunskih kulturnih dobrin za vse prebivalce Slovenije.

Zagotovo bo sedaj kakšno pomembno srečanje članstva potekalo tudi v Velenju, pa tudi to, da predsednik tovrstnega združenja ne prihaja iz glavnega mesta, lahko ima kar nekaj dobrih učinkov za uresničevanje ciljev našega združenja.«

https://i.imgur.com/Va4MN3R.jpg
Srečanje v Novem mestu. Foto: FB Festival Velenje

Velenjski program kulture kot primer dobre prakse

V sredo, 15. marca, pa je v Pokrajinskem muzeju v Celju Ministrstvo za kulturo RS pripravilo regijski posvet o novih smernicah kulturne politike in prihajajočih spremembah Nacionalnega programa za kulturo. Srečanja sta se udeležila tudi Marko Pritržnik, vodja Urada za družbene dejavnosti MOV, in Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje. Ministrici dr. Asti Vrečko sta predstavila in predala Lokalni program kulture v MOV 2022-2028, ki ga je lansko leto pripravila ekipa velenjskih kulturnih delavcev.

»Vesela in ponosna sem, da smo v Velenju v lanskem letu sprejeli Lokalni program kulture v Mestni občini Velenje za obdobje 2022-2028, ki je v celoti nastal v domačem okolju, torej brez strokovnjakov od drugod. Sami namreč najbolj poznamo naše zgodbe, naše potrebe in naše želje, zato je dokument iskren, realen in prepričljiv. Zanimivo pa je, da je naš program zasnovan podobno, kot sedaj v snovanju novega Nacionalnega programa za kulturo načrtuje tudi država – poleg temeljnih področjih delovanja (glasbena umetnost, uprizoritvene umetnosti, kulturna dediščina, film in avdiovizualna umetnost, knjiga in založništvo, vizualna umetnost, mediji …) uvaja tudi presečna področja, ki prečijo vsa temeljna področja (v našem primeru so to kulturna vzgoja za vse generacije, kreativne in kulturne industrije in kulturni turizem).

O tem je tekla beseda na regijskem srečanju, ki ga je Ministrstvo za kulturo RS pripravilo ta teden v Celju. In s predstojnikom Urada za družbene dejavnosti MOV Markom Pritržnikom sva bila res ponosna, da smo na srečanju lahko izpostavili prav velenjski primer,« je ob tem dejala Barbara Pokorny.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !