Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Gospodarstvo  ·  27.06. ob 15:40  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  938

Znova povišana cena toplotne energije za končne uporabnike

images/discussions/1656337437-5YE00e-large.jpg   - www.velenjcan.si

Termoelektrarna Šoštanj je nedavno uveljavila ponovno povišanje cene toplotne energije, tokrat vkupno za 40,7 %. Višja cena je posledica vedno dražjih EU emisijskih kuponov za izpuste, ki jih je Komunalno podjetje Velenje primorano plačevati, kljub prizadevanjem, da bi bili plačila kuponov za ogrevanje upravičeni, saj je daljinski sistem, tako rečeno, ekološki. Nova cena je stopila v veljavo s 1. 6. 2022.  

Na podlagi nove povprečne nakupne cene toplote je svet ustanoviteljev Komunalnega podjetja Velenje, d. o. o., sklenil, da znaša novi variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za uporabnike Šaleške doline 45,85434 €/MWh (brez DDV) za nesubvencionirane uporabnike, novi subvencionirani variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za uporabnike gospodinjskega in poslovnega odjema, pa znaša 42,59039 €/MWh (brez DDV), in sicer od 1. 7. 2022 dalje.

Glede na izračune višine stroškov toplote je predviden od 3 % do 3,5 % dvig stroška toplotne energije za uporabnike gospodinjskega odjema, poslovnega in industrijskega odjema, ob že predvideni in upoštevani subvenciji toplote lokalnih skupnosti v višini 708.405 evrov (z DDV). Dvig variabilnega dela cene toplote pa kljub temu ne bo zadoščal za pokrivanje polnega povišanja nakupne cene toplote, zato bo Komunalno podjetje Velenje skupaj z velenjsko in šoštanjsko občino, kot navajajo, iskalo ustrezno rešitev za neoteženo poslovanje podjetja.

H4C1EXf.png
Foto: Sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini ostaja cenovno najugodnejši v Sloveniji glede na primerljive sisteme daljinskega ogrevanja

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !