Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Gospodarstvo  ·  22.09. 2022 ob 15:12  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  973

Položnice za ogrevanje nekoliko nižje zaradi Vladnega ukrepa

images/discussions/1663852378-5YE00e-large.jpg   - KP Velenje

Z znižanjem DDV-ja na energente želijo omiliti draginjo. KP Velenje bo spremembo upoštevalo na izdanih računih za storitve opravljene v septembru 2022.

Vlada RS je na 10. redni seji sprejela Zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov (Uradni list RS, št. 114/2022), s katerim je sprejela začasno nižjo 9,5 odstotno stopnjo davka na dodano vrednost (DDV) na električno energijo, zemeljski plin, les za kurjavo in daljinsko ogrevanje za obdobje od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023.

Vlada želi s sprejetim zakonom omiliti posledice dviga cen energentov in energetske draginje v času največje porabe energentov med ogrevalno sezono. Z začasnim znižanjem stopnje DDV za energente se zagotavlja, da so potrošniki, predvsem najranljivejše skupine z najnižjimi prihodki, v času ogrevalne sezone dodatno razbremenjeni posledic podražitev. Nižja davčna stopnja velja za vse, tako za gospodinjske kot poslovne odjemalce omenjenih energentov.

Komunalno podjetje Velenje, d. o. o., je spremembo zakona upoštevalo na izdanih računih za komunalne storitve z datum opravljene storitve september 2022, kar pomeni, da bo skupni mesečni strošek za mesec september 2022 in dalje pri storitvah toplote, zemeljskega plina ter vseh dajatev na te storitve imel namesto 22 % davčno stopnjo obračunano nižjo 9,5 % davčno stopnjo.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !