Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Gospodarstvo  ·  14.09. ob 18:47  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  480

Golob: Na deponiji je zalog premoga za slabih 14 dni, izkop je pod vsemi načrti

V okviru delovnega obiska sta danes, 14. septembra, Premogovnik Velenje (PV) obiskala predsednik vlade dr. Robert Golob in minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer. Gosta sta si ogledala potek odkopavanja premoga na odkopu B na koti -110 v Jami Pesje 500 metrov pod zemljo in razkladalno postajo za premog. Poslovodstvo Premogovnika Velenje je predstavilo izzive družbe ob usmeritvah države za povečanje strateških zalog energentov, med drugim tudi premoga, ter prizadevanja za čimprejšnje sprejetje Zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje.

»Premogovnik Velenje je s tehničnega vidika sposoben premog odkopavati tudi po letnici 2033, ob pogoju zadostnih vlaganj v prihodnjih letih tako v opremo kot v zaposlene, pri čemer je zaradi same izdelave jamske infrastrukture, ki omogoča izkop, potrebno letnico opredeliti mnogo let vnaprej: odločitev je treba sprejeti najkasneje do leta 2025,« je povedal generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer. »Pri tem se je treba zavedati, da je v tako zahtevnem delovnem procesu, kot ta poteka pri nas, nemogoče »čez noč« povečati proizvodnjo premoga. Priprava novega odkopnega polja namreč zahteva najmanj tri leta za izgradnjo dodatnih 6.000 metrov objektov, za kar bi potrebovali približno 200 dodatno usposobljenih zaposlenih in kar nekaj opreme, ob že obstoječem načrtu, ki znaša 5.000 metrov na leto.«

V naslednjih treh letih torej v PV potrebujejo nadomestni vir energije. Trenutno se razmišlja o uvozu premoga, ki naj bi bil ena izmed cenejših rešitev, a tudi pri tem izkušajo težave. Več v video prispevku.

Preberi tudi: Generalni direktor PV o uvozu indonezijskega premoga

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !