Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Družba  ·  21.06. ob 08:11  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  882

VIDEO: Vpogled v novo načrtovano stanovanjsko sosesko med pošto in Pako

Velenje, 21. 06. 2022 - V občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za območje VE1/120 v Velenju (zelenica med pošto in Pako) je načrtovanih okoli 180 do 220 stanovanjskih enot. Minuli teden, 15. junija, so v sejni dvorani Mestne občine Velenje namreč predstavili strokovne podlage in izhodišča za OPPN. Letos ga nameravajo izdelati, naslednje leto pa sprejeti.

Nova stanovanjska soseska s kakovostno gradnjo bo vsebovala tudi medgeneracijski podporni program kot nekakšno vsebinsko umestitev v stanovanja za mlade, tržna stanovanja in oskrbovana stanovanja. Pod območjem sta predvidena dva ali trije nivoji garažne hiše, kjer bo možno umestiti okoli 600 do 700 parkirnih mest - s tem želijo, poleg parkirišč namenjenih za novo gradnjo, delno rešiti tudi problematiko Kardeljeve ploščadi, na to območje predlagajo še umik parkirnih mest s Prešernove in Tomšičeve ceste.

L1IHHwx.png
Foto: EFEKT arhitektura d.o.o.

»Pri tem projektu si želimo, da investitor prepozna, kako pomembno je graditi kakovostno,« je povedal Marko Vučina iz Mestne občine Velenje. Tako kot načrtovano število stanovanj, bodo glede na dogovore z investitorji, variirale tudi cene. »Investitorjem bo dopuščena neka fleksibilnost - ali bo šlo za večje število manjših stanovanj ali pa za manjše število večjih - veliko je odvisno tudi od omejitve parkirnih mest, namreč faktor je 1,5 parkirišča na stanovanjsko enoto in pa eno parkirno mesto na 30m2 poslovne površine,« je povedal Matic Lašič iz podjetja Efekt arhitektura d.o.o. Pravi, da bi se v najboljšem scenariju projekt lahko od sprejetja OPPN realiziral v dobrih treh letih, a se je bolj realno pogovarjati o časovnem obdobju vsaj petih let.

Mestna občina Velenje je leta 2021 izvedla javni natečaj za iskanje najustreznejše urbanistično arhitekturne rešitve za obravnavano območje. Na podlagi prvo nagrajene rešitve so bile izdelane strokovne podlage ter izhodišča za izdelavo OPPN za nepozidano območje med pošto in Pako.

Strokovne podlage in izhodišča lahko prelistate tudi v PDF obliki.

uQOnA7f.jpg
Foto: adkrajine d.o.o.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !