Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Družba  ·  25.01. ob 11:24  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  190

Velenje po izkušnje v letošnjo zeleno prestolnico Tallinn

images/discussions/1674641407-KGM46L-large.jpg  Mesto Velenje nosilec naziva zeleni list Evrope. - Foto: MOV

V petek, 20. januarja, je v Tallinnu, glavnem mestu Estonije, potekala otvoritvena slovesnost, saj je Tallinn v letošnjem letu zelena prestolnica Evrope. Dogodka in dan prej tudi delovne konference s predstavitvijo smernic za pripravo programov se je udeležila tudi ekipa iz Velenja, saj bo mesto drugo leto nosilec naziva zeleni list Evrope. Priprave na naslednje leto so seže začele. 

Velenje je bilo konec oktobra v Franciji s strani Evropske komisije izmed treh finalistov izbrano za prejemnika naziva zeleni list in je zato prejelo 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v letu 2024. V letu 2024 pa je nosilka naziva EU zelena prestolnica – Valencia, nosilci naziva EU zeleni list pa Velenje in dansko mesto Elsinore.

V januarju so že izvedli nekaj delavnic z različnimi skupinami, podjetji in institucijami, ki delujejo v naši lokalni skupnosti, nekatere pa jih še čakajo v prihodnjih dneh. Na podlagi predlogov, ki so jih s pomočjo delavnic dobili, bodo skupaj pripraviti bogat program dogajanja in aktivnosti, ki bodo zaznamovali naslednje – za Velenje zeleno leto. K sodelovanju vabijo vse Velenjčanke in Velenjčane, društva in institucije, saj želijo, da bo leto 2024 resnično obarvano z zelenimi projekti.

V sklopu slavnostnega odprtja, so v Tallinnu pripravili tudi konferenco, kjer so predstavniki različnih držav predstavljali dobre prakse in tudi izkušnje, s kakšnimi težavami so se soočali pri vpeljevanju zelenih sprememb v svojem kraju.

Oktobra bodo v Tallinnu razglasili zmagovalce in nosilce zelenih nazivov za leto 2025.

Nagrada Green Leaf Award (Zeleni list) je bila ustanovljena leta 2015 in izvira iz European Green Capital Award (Evropska zelena prestolnica), podeljuje pa jo evropska komisija. Poudarja zelena dejanja in združuje cilje, ambicije Evropskega zelenega dogovora, iniciative The New European Bauhaus in Akcijskim načrtom za ničelno onesnaževanje. Je iniciativa za promocijo in nagrajevanje truda lokalnih skupnosti. EU Green Leaf award za 2022 sta prejela mesto Valongo iz Portugalske in mesto Winterswijk iz Nizozemske.

Naziv zelene prestolnice Evrope se vsako leto podeli evropskemu mestu z več kot 100.000 prebivalci, ki se je izkazalo za vodilno na področju okoljske, družbene in gospodarske trajnosti. V državah, kjer ni mest z več kot 100.000 prebivalci, se lahko prijavi največje mesto. Mesta, ki niso dovolj velika, da bi se potegovala za naziv zelene prestolnice Evrope, lahko kandidirajo za evropski zeleni list (EGLA). Nagrada je namenjena mestom z 20.000 do 100.000 prebivalci, njen cilj pa je priznati in spodbujati prizadevanja teh mest za boljše okoljsko upravljanje in rezultate. 

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !