Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Družba  ·  30.05. ob 11:37  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  283

Na Talent magnet hackathonu mladi Velenjčani navdušili z inovativnimi rešitvami

images/discussions/1653903421-3Gbb0G-large.jpg   - MOV

SAŠA inkubator je v sodelovanju z Mestno občino Velenje organiziral Talent Magnet Hackathon, ki je potekal v Sončnem parku, v Velenju. Več kot 50 dijakov srednje računalniške šole iz Velenja je iskalo inovativne rešitve za SAŠA regijo na štirih področjih: gospodarstva, kadrovanja,  trajnostnega razvoja in digitalizacije. Pri razvijanju idej so jim pomagali mentorji SAŠA inkubatorja. Mladi so zopet dokazali, da so kreativni in da vedno najdejo nove, inovativne rešitve.

Izzive so dijakom prestavili Nina Majcen, izkušena startupovka in članica ekipe SAŠA inkubatorja, ki je govorila o svojih izkušnjah in izzivih gospodarstva v SAŠA regiji. Rok Urbanc iz inovativnega podjetja Core, je dijakom predstavil 4 izzive na področju digitalizacije, Lea Lipnik iz Kons-a je dijake izzvala z vprašanjem kako s pomočjo tehnologije spodbuditi ljudi, da se naučijo nečesa novega. Julija Šumič in Rok Matjaž iz MO Velenje sta predstavila aktualna vprašanja v povezavi z optimizacijo prometa v mestu, s parkirnim sistemom in pregledom sistema plačevanja parkirnih mest, ter željo po večji uporabi občanov brezplačnega mestnega avtobusa Lokalc. Kako spodbuditi občane za varno in transparentno soodločanje v skupnosti skozi uporabo naprednih tehnologij pa je nalogo v razmislek  predstavil Domen Grudnik iz MO Velenje. Mlade je nagovoril tudi župan MO Velenje, Peter Dermol in jih povabil k aktivnemu sodelovanju.

10 ekip je brainstormalo, iskalo rešitve in predloge na področju, ki so si ga sami izbrali, v času raziskovanja pa so svoje predloge preverili tudi pri mimoidočih Velenjčanih, jih intervjuvali, posneli videe in zabavne posnetke, ki so jih objavili na Instagramu in TikToku.

3 skupine, ki so poiskale najizvirnejše rešitve in ki so uspele prepričati komisijo, so prejele karte za koncert skupine Jocker Out in Sidharte.

Ekipa »Volitve preko spleta« je za potrebe občine in razvojnih projektov, ki jih izvajajo, predlagala spletno platformo za varno anketiranje, preko katere bi najhitreje izvedli ankete in občane povprašali o določenem mnenju, s tem pa lažje sprejeli pomembne odločitve.

Pametni smetnjak je rešitev ekipe, ki se je poimenovala »Smeti za pare«. Gre za inovativno idejo, ki rešuje problem nepravilnega ločevanja odpadkov z vgrajenim senzorjem, ki zazna polnost smetnjaka in opozori na pravočasno praznjenje le-tega. Pametni smetnjak bi deloval na sončne celice. Vsak občan, ki bi s kartico skeniral in odprl smetnjak, bi pridobil informacije, koliko odpada odloži, pridobil pa bi tudi točke, s katerimi bi bil deležen določenih popustov. Občina bi površine smetnjaka lahko uporabila tudi v oglaševalske namene.

Borci za svobodo se zavzemajo za zaprtje mestnega jedra za lokalni promet. Zavzemajo se za plačljiv dostop v mesto z avtomobilom, saj bi tako občani ugotovili, da je bolje in ceneje iti peš, si izposoditi kolo Bicy ali se peljati z brezplačnim Lokalcem. Za avtomobile bi naredili parkirna mesta na obrobju mesta. Rešitev zaprtja pred prometom bistveno zmanjša količino izpustov.

Ob podelitvi nagrad je direktorica  SAŠA inkubatorja, Ana Anžej vsem čestitala ter se jim zahvalila za trud, ki so ga vložili v razvoj idej in jih povabila: »Vrata inkubatorja so odprta, organiziramo ogromno dogodkov, ki so zabavni, hkrati pa v vaša življenja prinašajo znanje, izkušnje, predvsem pa povezovanje, ki ga v vašem obdobju potrebujete.«

Ekipa Saša inkubatorja.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !