Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Družba  ·  01.12. 2022 ob 10:36  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  1617

Krajani Pesja proti uvozu in razkladanju premoga v teh razmerah

images/discussions/1669886010-XeNaGd-large.jpg  Zbor krajank in krajanov Pesja. - Foto: MOV

V Pesju je potekal zbor krajank in krajanov zaradi velikega povečanja prahu in hrupa ob dobavi in raztovarjanju uvoženega premoga za potrebe Termoelektrarne Šoštanj, na katerem so krajani in svet krajevne skupnosti s sklepom sprejeli, da zahtevajo ureditev razmer pred naslednjim raztovarjanjem, ki pa je predvidoma v načrtu za prihodnji teden. Od predstavnikov energetskih družb Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj ponovno zahtevajo, da se poiščejo ustrezne rešitve in da se posledice, ki vplivajo na okolje in življenje ljudi, takoj sanirajo. 

V Pesju se pri raztovarjanju uvoženega premoga iz železniških vagonov povzroča veliko dodatnega hrupa, v ozračje pa prehaja velika količina prahu. Krajani Pesja so na to že večkrat opozorili in zahtevali, da se zaradi novega onesnaževanja nemudoma poiščejo ustrezne rešitve za zajezitev onesnaženja, da se zaščiti njihovo zdravje, nepremičnine in da se zagotovijo čim bolj kakovostni pogoji za bivanje.

Z Mestne občine Velenje sporočajo, da predvidoma v prihodnjem tednu v Šaleški dolini pričakujejo novo pošiljko uvoženega premoga in krajani Pesja opozarjajo, da ne pristajajo na novo raztovarjanje, dokler se ne ukrepa in uredi vsaj zasilna rešitev (kratkoročna rešitev je pokritje prostora za zajezitev širjenja prahu, dolgoročna rešitev pa je prestavitev železniških tirov za raztovarjanje premoga na deponiji premoga). Že konec oktobra so predstavniki Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj obljubili, da bodo poiskali primerne rešitve in čimprej ukrepali, da omilijo neprijetne posledice transporta in razkladanja uvoženega premoga.

https://i.imgur.com/uPSnWKR.jpg

Krajani so opozarjali tudi na posledice škode na nepremičninah in povrtninah, zato je župan Peter Dermol predlagal, da se imenuje skupina za oceno škode, v kateri bodo predstavniki vseh deležnikov izoblikovali model za izračun povračila škode.

»Z zahtevami krajanov in sveta, ki jih podpiramo, bomo še danes seznanili tudi pristojno ministrstvo,« sporoča velenjska občina.

Prisotni krajani in Svet Krajevne skupnosti Pesje so sprejeli sklep, da so proti uvozu in razkladanju premoga v Pesju, dokler se ne zagotovi pokritje lokacije razkladanja premoga in izvedejo minimalni zaščitni ukrepi, kar bo preprečilo hude negativne vplive na okolje in okoliške prebivalce. 

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !