Article's Author Avatar

S Šolo zdravja lahko telovadite prek malih zaslonov
(Arhiv) Zanimivo  ·  13.12. 2020 ob 09:21  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  1169

V Društvu Šola zdravja so konec novembra 2020 posneli video posnetek z vajami po metodi "1000 gibov", katerega si lahko ogledate zgoraj. Na ta korak so se odločili zaradi negotovosti časa omejenega gibanja, ki je posledica vladnih ukrepov. Šli so tudi korak naprej in so lokalnim televizijam po vsej Sloveniji predlagali, da film "Metoda 1000 gibov" uvrstijo v svoj redni jutranji program, ker veliko ljudi nima interneta in ne more spremljati telovadbe preko Youtube kanala.

Odzvale so se naslednje lokalne televizije: ETV HD (Zasavje), TV Bled, TV Medvode, TV Vaš kanal, Gorenjska TV, Vascom TV (Pivka), AS televizija (Murska Sobota), GO TV (Goriška), Kabelska TV (Ormož), STV (Savinjska TV), ORON TV (Notranjska TV), R Kanal+ (Ribnica), VI-TEL (Primorska TV), ATM TV (Kranjska Gora), BKTV, Koroška TV, Koroška Regionalna TV, TV Uršlja, TV LEP, TV Arena, Zasavska TV, SIP TV, E-Posavje TV.

Nekatere televizije so takoj uvrstile "Metodo 1000 gibov" v svoj program, nekaj pa jih začne predvajati naslednji teden (od 14. decembra). Pri nekaterih televizijah ne najdejo prostor za vsakodnevno predvajanje, ampak so se potrudili in so uvrstili telovadbo "1000 gibov" vsaj 1-3x tedensko. Tako bo lahko prek malih zaslonov jutranjo vadbo "1000 gibov" spremljalo čim več ljudi.

"Z opcijo 7 dni nazaj, lahko film predvajate vsak dan ob katerikoli uri želite. Preverite, če vaš operater spremlja katero od navedenih lokalnih televizij in se pridružite jutranji telovadbi prek malih zaslonov," sporočajo iz društva.

O pomembnosti vsakodnevnega gibanja pa so spregovorili tudi nekateri strokovnjaki:

"Vsakodnevna fizična aktivnost po metodi "1000 gibov" pomaga pri ustvarjanju različnih fizioloških učinkov vadbe" - pravi nevrolog in manualni terapevt Nikolay Grishin. "Telo se razgibava, sproščajo se mišice, zmanjšuje se limfni in venozni zastoj v telesu, zmanjšuje se možnost nastajanja osteoporoze, zmanjšuje se prekomerna teža, izboljšuje se prekrvavitev notranjih organov, endokrinih žlez in živčevja."

Mateja Vek, univ. dipl. psihologinja poudarja pomembnost telesne dejavnosti na duševno zdravje: "Redna telesna dejavnost zmanjšuje občutke tesnobe, hkrati pa povečuje človekovo sposobnost za bolj učinkovito spoprijemanje z vzroki za nastanek tesnobe ter ima pozitivne učinke na čustveno stanje."

Eva Jeza, mag. kineziologije nam predlaga: "Pojdimo po opravkih peš ali s kolesom, uporabimo stopnice namesto dvigala, pojdimo na sprehod v naravo, sedenje pred televizorjem večkrat prekinimo s kakšno raztezno ali krepilno vajo. Že malo telesne aktivnosti je boljše kot nič."

In če zaključimo z mislijo Andraža Purgerja, prof. športne vzgoje: "Postavite si nove izzive, odmaknite se od dnevnih zastrašujočih novic in se večkrat na dan nasmehnite. Kot na primer sedaj."

Šola zdravja - Neda Galijaš
0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

POZOR! Podatki arhivirane vsebine so lahko nerelevantni ali vizualno popačeni, saj gre za staro vsebino s starejše različice portala. Če opazite kakšne nepravilnosti, prosimo, da nas kontaktirate na e-naslov info@velenjcan.si. Svežo vsebino najdete na naslovnici. Hvala za razumevanje.

Komentiranje arhivirane vsebine je onemogočeno. Pojdite na svežo vsebino.