Article's Author Avatar

Matjaž Cvikl bi jih danes štel 55
(Arhiv) Športne novice  ·  13.01. ob 09:45  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  2463

https://i.imgur.com/GiRDPZJ.jpg

Na današnji dan leta 1967 se je rodila velenjska športna legenda Matjaž Cvikl. V zgodovini velenjskega kluba je z zlatimi črkami pustil velik in globok pečat.

Svoje prve nogometne korake je pod mentorstvom Karla Zlodeja začel pri pionirjih Rudarja. Že v mlajših selekcijah je kazal velik potencial, kot mladinec pa se je kalil v šoštanjskem NK Usnjar. V mladinskem pogonu je svoje znanje, veščine in spretnosti nadgrajeval pri velikemu strokovnjaku Dragu Kostajnšku. Že pri 17. letih je v sezoni 1983/84 zaigral za člansko ekipo NK Rudar.

Iz velenjskega Rudarja je prestopil v NK Maribor, kjer je dal enega najhitrejših golov, v 37. sekundi igre. Dolgo je ta gol veljal za najhitreje dan gol v 1. SNL. V svoji nogometni karieri se je preizkusil še v beltinškem Potrošniku in turškem Zeytinburnu Spor. V Turčiji, kjer je igral dve leti, je bil med najboljšimi strelci lige in velik ljubljenec navijačev Istanbulskega kluba. Sledil je povratek v matični klub, kjer je nastopil v evropskem pokalu Intertoto proti slovitim ekipam, kot so Tottenham, Köln in Luzern. Na tekmi proti Švicarjem se je proslavil z zadetkom. Reprezentančni debi je doživel leta 1992 na prijateljski tekmi v estonskem Talinu. Odigral je še pet uradnih reprezentančnih tekem, prijateljsko proti Romuniji, kvalifikacijske tekme za EP 96 proti Estoniji, Italiji, Ukrajini in Hrvaški. 

V bogati športni karieri, a sorazmerno kratki življenjski poti se je zahrbtna bolezen kruto poigrala z usodo legende kluba NK Rudar, ter Matjažu preprečila še veliko dobrega v športnem in zasebnem življenju.

V zadnjih dneh svojega življenja pa je imel Matjaž tri velike želje, da bi NK Rudar postal državni prvak Slovenije, NK Maribor uvrstil v ligo prvakov in nogometna reprezentanca Slovenije uvrstila na svetovno prvenstvo. Dve želji sta se Matjažu izpolnili, obe žal po njegovi smrti. Danes bi jih štel šele 55.

Za Matjažem so ostali lepi spomini

Kako so Matjaža Cvikla doživljali njegovi soigralci in seveda njegov trener, ki ga je spremljal tudi po zaključku njegove kariere, si lahko preberete v spodnjih izjavah.

Drago Kostajnšek (trener pri mladincih v Šoštanju in članih v NK Rudar):

Na Matjaža me vežejo lepi spomini, sem tudi ponosen, da sem pod svojim okriljem imel tako odličnega nogometaša. Bil sem eden njegovih prvih trenerjev. Ko je prišel v Šoštanj (NK Usnjar) sva navezala dobre stike. Ko sem odšel v velenjski Rudar, je tudi Matjaž prišel za mano. V članski ekipi je debitiral s sedemnajstimi leti. Odlikovala ga je želja po zmagi, vedno je želel biti na vrhu. Kot dober igralec je odšel v Maribor, nato v Turčijo, medtem še igral v reprezentanci. Žal, zaradi zdravstvenih težav, ki so se pojavile, je moral prezgodaj zaključiti kariero. V času zdravljenja sem ga redno obiskoval, saj sem na Matjaža bil zelo navezan, mi je veliko pomenil. Upal sem na najboljše, a žal je zahrbtna bolezen veliko prezgodaj ugasnila njegovo življenje. Bilo mi je zelo hudo. Ne samo, da je bil velik športnik, bil je tudi velik človek.

Sabahudin Golač (soigralec pri NK Rudar):

Matjaž je bil sijajen nogometaš in velik človek. Bil je izjemno dober v preigravanju ena na ena, golgeter, asistent, skratka igralec, ki je lahko sam odločil tekmo. Za mene je bil daleč najboljši kapetan in zelo dober motivator, ki je skrbel za odlično vzdušje v ekipi. Skupaj s trenerjem Kostajnškom sta bila najbolj zaslužna, da smo bili velika klapa, tako na igrišču kot zunaj njega. Bil je in bo ostal vedno človek z veliko začetnico. V veliko čast si štejem, da sem ga poznal in da sem igral z njim.

Slavko Javornik (soigralec pri NK Rudar):

Matjaž je bil izjemen igralec. Bil je pravi kapetan in vodja, na katerega se je lahko ekipa vedno zanesla, tudi ko je bilo najtežje. Je bil zelo cenjen med soigralci in navijači, sem vesel, da sva bila soigralca.


Nekaj rezultatov iz obdobja med leti 1991 do 1996:

  • SNL 1991/92

NK RUDAR VELENJE – NK PRIMORJE 3:0 (1:0)

Strelci: 1:0 Matjaž Cvikl (29.), 2:0 Aleksander Grajfoner (65.), 3:0 Matjaž Cvikl (66.)

NK Rudar Velenje: Magrič, Slavko Javornik, Skrbinek, Grajfoner, Golać (od 85. Kostajnšek), Doler (od. 58 Smajlović), Polovšak, Pranjić, Oblak, Cvikl, Goršek. Trener: Drago Kostajnšek

  • SNL 1991/92

NK RUDAR VELENJE – NK PUBLIKUM 3:1 (1:0)

Strelci: 1:0 Andrej Goršek (45.), 1:1 Drago Jelenko (61.), 2:1 Matjaž Cvikl (74.), 3:1 Matjaž Cvikl (84.)

NK Rudar Velenje: Magrič, Slavko Javornik, Skrbinek, Grajfoner, Golać, Doler, Polovšak (od 86. Smajlović), Pranjić, Oblak, Cvikl (od 88. Muslimović), Goršek. Trener: Drago Kostajnšek

  • SNL 1991/92

NK RUDAR VELENJE  - NK JADRAN LAMA 3:1 (3:0)

Strelci: 1:0 Matjaž Cvikl (8.), 2:0 Andrej Goršek (31.), 3:0 Matjaž Cvikl (40.), 3:1 Nevio Finkšt (88.)

NK Rudar Velenje: Magrič, Slavko Javornik, Muslimović, Grajfoner (od 64. Kostajnšek), Golać, Pranjić, Omerović, Doler, Oblak, Cvikl, Goršek (od 83. Spasojević). Trener: Drago Kostajnšek

  • SNL 1991/92

NK POTROŠNIK BELTINCI – NK RUDAR VELENJE 2:2 (1:2)

Strelci: 0:1 Matjaž Cvikl (3.), 1:1 Jože Zver (8.), 1:2 Sabahudin Golać (45.), 2:2 Štefan Škaper (75.)

NK Rudar Velenje: Magrič, Slavko Javornik, Skrbinek, Grajfoner (od 82. Muslimović), Golać, Doler, Karić (od 65. J. Javornik), Polovšak, Oblak, Cvikl, Goršek (od 88. Kostajnšek). Trener: Drago Kostajnšek

  • SNL 1992/93

NK RUDAR VELENJE – NK KOMPAS HOLIDAYS SVOBODA 4:0 (1:0)

Strelci: 1:0 Matjaž Cvikl (4.), 2:0 Matjaž Cvikl (56.), 3:0 Amir Karić (74.), 4:0 Matjaž Cvikl (81.)

Rudar Velenje: Čanić, Slavko Javornik, Muslimović, Oblak, Golać, Doler (od 68. Polovšak), Jernej Javornik (od 85. Arlič), Karić, Spasojević, Goršek (od 89. Lah), Cvikl, Vidovič. Trener: Drago Kostajnšek

  • SNL 1992/93

NK RUDAR VELENJE – NK NAFTA 2:0 (1:0)

Strelca: 1:0 Matjaž Cvikl (13.), 2:0 Amir Karić (11m/58.)

NK Rudar Velenje: Čanić, Polovšak, Slavko Javornik, Grajfoner, Golać, Purg, Jernej Javornik, Karić, Spasojević, Cvikl, Mešanović. Trener: Drago Kostajnšek

  • SNL 1995/96

NK RUDAR VELENJE – NK MARIBOR BRANIK 1:1 (1:1)

Strelca: 1:0 Matjaž Cvikl (6.), 1:1 Zvjezdan Ljubobratović (20.)

NK Rudar Velenje: Dabanović, Dema, Šoštar (od 81. Mujanović), Silo, S. Javornik, Cvikl (od 70. Pevnik), Ekmečić, Pavlović, Doler, Ratkovič, Balagić.

Velenjcan.si
0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

POZOR! Podatki arhivirane vsebine so lahko nerelevantni ali vizualno popačeni, saj gre za staro vsebino s starejše različice portala. Če opazite kakšne nepravilnosti, prosimo, da nas kontaktirate na e-naslov info@velenjcan.si. Svežo vsebino najdete na naslovnici. Hvala za razumevanje.

Komentiranje arhivirane vsebine je onemogočeno. Pojdite na svežo vsebino.