Article's Author Avatar

Mozirska koča na Golteh pogorela do tal, vzrok še ni znan #foto #video
(Arhiv) Policijska kronika  ·  25.02. 2021 ob 08:10  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  2121

https://i.imgur.com/B9u3dKp.jpg

Včeraj v večernih urah je zagorela priljubljena planinska postojanka na Golteh, Mozirska koča. Koča je bila v času požara zaprta, v njej se ni nahajal nihče. Po neuradnih podatkih naj bi prišlo do eksplozije.

[Posodobitev ob 9.45] : Iz PU Celje sporočajo da je na kraju požara vso noč ostala ekipa gasilcev in dva policista Policijske postaje Mozirje. Na kraju pogorišča je že ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje. Z ogledom bodo začeli takoj, ko bo z vidika varnosti, izvedljivo. O ugotovitvah bodo poročali po opravljenem ogledu in zbranih obvestilih.

Gasilci veliko niso mogli narediti

Mozirska koča leži na 1356 metrih nadmorske višine, pot do nje je ozka, po nekod tudi poledenela, tako so se mozirski gasilci, ki so bili tudi prvi na kraju dogodka, do koče prebijali 20 minut. Skupaj je požar gasilo skoraj sto gasilcev iz PGD Mozirje, Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji, Grušovlje, Gorica ob Dreti in Ljubno ob Savinji. 

"Ni bilo več rešitve, lahko smo le še varovali okoliški gozd. Žal je koča pogorela do tal," je povedal poveljnik PGD Mozirje Stane Weiss. Tekom noči so gasilci izvajali požarno stražo. 

Prilagamo tudi zapis in posnetke, ki jih je na socialnem omrežju Facebook delil domačin Bojan Napotnik, ki je med drugim tudi direktor Šole smučanja Beli zajec, ki deluje na Golteh:


Foto: PU Celje

Koča ima pestro zgodovino, pred leti pa je bila temeljito obnovljena

Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica SPD in jo odprla že davnega 5. oktobra 1896 - planinska koča danes velja za eno najstarejših v Sloveniji. Povečali in preuredili so jo leta 1920, devet let kasneje pa poleg stare koče postavili novo poslopje, namenjeno predvsem smučarjem, pišejo na Planinski zvezi Slovenije.


Razglednica Mozirska koča na Golteh iz leta 1948

Kočo je v času druge svetovne vojne požgal okupator, leta 1946 so nato celjski planinci zgradili novo, ki pa je pogorela v gozdnem požaru leta 1950. Kočo so znova obnovili in jo ponovno odprli naslednje leto, pestro zgodovino še povzema PZS. 

Leta 1984 je kočo prevzelo PD Mozirje in jo temeljito obnovilo in posodobilo, otvoritev obnovljene koče je potekala ob njeni 90-letnici. Nazadnje je bila temeljito obnovljena leta 2011, takrat so jo v celoti izolirali in nadeli macesnovo pročelje. Škoda bo velika.


Foto: zima.golte.si

To je že tretja planinska koča, ki je na območju Zgornje Savinjske doline zagorela v zadnjih letih. Leta 2019 je zgorel Frischaufov dom na Okrešlju, ki ga že obnavljajo, leta 2017 pa Kocbekov dom na Korošici.

Planinska zveza Slovenije / Velenjcan.si
0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

POZOR! Podatki arhivirane vsebine so lahko nerelevantni ali vizualno popačeni, saj gre za staro vsebino s starejše različice portala. Če opazite kakšne nepravilnosti, prosimo, da nas kontaktirate na e-naslov info@velenjcan.si. Svežo vsebino najdete na naslovnici. Hvala za razumevanje.

Komentiranje arhivirane vsebine je onemogočeno. Pojdite na svežo vsebino.