Article's Author Avatar

FOTO/VIDEO: Velenje ob dogajanju ob Evropskem tednu mobilnosti prejelo certifikat Vizija NIČ
(Arhiv) Lokalne novice  ·  16.09. 2020 ob 18:17  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  613

https://i.imgur.com/O8hiV6r.jpg

Danes je bilo v Velenju zelo živahno, saj so potekale številne aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti.

Ob 11. uri je otroke, ki so s kredami ustvarjali mozaik na Titovem trgu pozdravil podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Peter Dermol. Med drugim je dejal: "Prizadevamo si, da je Velenje zeleno mesto, da je čim manj onesnaženo in da v njej živimo kakovostno. Veliko let že izvajamo številne projekte kot so izposoja koles Bicy, brezplačni mestni prevozi z Lokalcem, izgradnja mestnega kolesarskega omrežja … da bi zagotovili zdravo in varno okolje za svoje občanke in občane. V Velenju poudarjamo, da dajemo prednost pešcem, kolesarjem in avtobusnemu prometu."

Velenje pa je obiskal tudi predsednik Zavoda varna pot, ki je podžupanu na Titovem trgu predal certifikat Vizijo NIČ. Velenje je druga občina v Sloveniji, ki je prejela certifikat, saj na različnih področjih delovanja podpiramo aktivnosti v sklopu programa Vizija NIČ in tako bo tudi v prihodnje. Gre za certificiran program s ciljem zmanjšanja števila prometnih nesreč in njihovih posledic. Jutri bodo vsa gospodinjstva prejela tudi zemljevid s prikazom mestnega kolesarskega omrežja in nekaj praktičnimi napotki za kolesarjenje.

Na podžupanovo pobudo je danes v sklopu Evropskega tedna mobilnosti potekala tudi akcija Velenje na koleščkih. Velenje je v zadnjem času pridobilo kar nekaj novih kolesarskih povezav, zato so danes med 10. in 18. uro na petih lokacijah v Velenju (pri kampu ob Velenjskem jezeru, ob kolesarski stezi pod Vilo Herberstein, na kolesarski stezi ob Paki pri Vrtcu Lučka, na kolesarski stezi ob Vodnikovi cesti med osnovnima šolama Antona Aškerca in Gustava Šiliha in v Sončnem parku pri sončni uri) postavili kontrolne točke označene s tablo Velenje na koleščkih. Na eni izmed točk lahko občani prevzamejo kontrolni kartonček in vsak, ki želi sodelovati, mora obiskati tri od petih kontrolnih točk ter pridobiti 3 žige (na različnih lokacijah). Žige je potrebno zbrati na koleščkih, s kolesom, skirojem, rolerji, rolko, na kotalkah …

Akcijo bodo ponovili tudi v soboto, 19. septembra, med 8. in 13. uro, pod enakimi pogoji z istimi kontrolnimi točkami.

Vsak občan, ki bo zbral tri žige, je v nedeljo, 20. septembra, med 9.30 in 11. uro vabljen na Titov trg na zaključek akcije Velenje na koleščkih. Za nagrado bo lahko vsak svoj kartonček zamenjal za promocijsko majčko. Ker je 20. september občinski praznik, pa bodo ob 10. uri na Titovem trgu pripravili tudi krajši koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

Iz Mestne občine Velenje še sporočajo:

V teh dneh bodo redarji v središču mesta in okolici povečali nadzor nad vožnjo s kolesi in z mopedi, katerih nazivna moč ne presega 4 kW, ter  konstrukcijska hitrost ne presega 25 km/h (registrska tablica z rdečimi znaki – črke, številke), ki niso več v kategoriji koles, zato se ne smejo več voziti v območju za pešce in morajo obvezno uporabljati čelado (kolesarsko ali motoristično), od 1. maja 2017 pa morajo biti registrirani in se morajo voziti po kolesarski stezi, kjer je ni ali ni prevozna, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Vozniki mopedov ne smejo voziti potnikov mlajših od 12 let. Vsi kolesarji do 18 leta starosti morajo imeti pri vožnji čelado. Redarji bodo zoper kršitelje izrekali globe, in sicer je za vožnjo po napačni smeri kolesarskih poti predpisana globa 40 evrov, neuporaba čelade na mopedu oz. kolesu pa se kaznuje z globo 120 evrov.

Mestna občina Velenje
0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

POZOR! Podatki arhivirane vsebine so lahko nerelevantni ali vizualno popačeni, saj gre za staro vsebino s starejše različice portala. Če opazite kakšne nepravilnosti, prosimo, da nas kontaktirate na e-naslov info@velenjcan.si. Svežo vsebino najdete na naslovnici. Hvala za razumevanje.

Komentiranje arhivirane vsebine je onemogočeno. Pojdite na svežo vsebino.