Dan slovenskega športa tudi v Velenju

V sredo, 23. septembra 2020, bodo v Velenju dan slovenskega športa obeležili z dnevom odprtih vrat trinajstih klubov in društev. Na ta dan bo v Podjetniškem centru Standard potekal dogodek Aktivni odmor v delovnem času, v katerega je vključenih 22 podjetij. Udeležencem se bo ob 11. uri pridružil tudi podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Državni zbor Republike Slovenije je na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez 23. september razglasil za nov državni praznik, tj. dan slovenskega športa.

Začetek organiziranega športa na Slovenskem sega v leto 1863, ko je bilo 1. oktobra ustanovljeno prvo telovadno društvo Južni Sokol. S tem so bili postavljeni temelji za razvoj organiziranega športa v Sloveniji, razvoj športa v šolah, razvoj športnih društev, izobraževanja kadrov in oblikovanje trdne podlage za številne dosežke naših športnikov. Slovenski vrhunski športniki nas postavljajo na zemljevid sveta, nas navdajajo s ponosom in krepijo našo narodno zavest. Hkrati pa slovensko javnost motivirajo, da se tudi sami ukvarjamo s športom – prostočasno dejavnostjo, ki ima izredno pozitivne učinke na posameznika in družbo. Letos mineva okroglih 20 let, odkar je bila na olimpijskih igrah prvič predvajana slovenska himna. Zdravljica je v čast našim olimpijcem, veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu, prvič zaigrala 23. septembra 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyu.

23. septembra pa ne bo aktivna le Slovenija, ampak kar vsa Evropa. Na ta datum se že zadnjih nekaj let začenja Evropski teden športa, iniciativa Evropske komisije, katere namen je spodbuditi ljudi k telesni dejavnosti in skrbi za zdravje.

Komentiraj