Znani so zmagovalci Startup Generatorja 2021 #foto #video

V petek, 4. junija 2021, je v prostorih SAŠA inkubatorja potekal zaključni dogodek programa Startup Generator, šesttedenskega pospeševalnega programa SAŠA inkubatorja, namenjenega razvoju startupov. Gre za nadgradnjo programa Podjetniški trampolin, s katerim so v zadnjih letih že uspešno uresničevali podjetniške ideje v Savinsko-šaleški regiji. Udeležence programa in povabljene goste je pozdravil župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, za glasbeno popestritev pa sta poskrbela Sara Lamprečnik in Žan Serčič.

V okviru programa so med 41-imi prijavljenimi ekipami izbrali 12 tistih, ki so svoje poslovne ideje pilile z znanjem, pridobljenim na tedenskih virtualnih delavnicah, individualnim delom z eksperti in pod budnim očesom mentorjev.

Na zaključnem dogodku se je predstavilo 6 finalistov, strokovna komisija v sestavi Jure Podkrižnik (Klub podjetnikov SAŠA regije), Nina Dremelj (Business Angels of Slovenia), Karla Sitar (Mestna občina Velenje) in Ana Anžej (SAŠA inkubator) pa je izbrala 3 najboljše ekipe:

  • MooHero,
  • Graška in
  • Drolctech.

Zmagovalci so prejeli točke na razpisu MOV za dostop do 10.000 € nepovratnih sredstev. Svojega zmagovalca je izbralo tudi občinstvo, ki je dogodek spremljalo na spletu: Podjetniška ideja leta 2021 po izboru občinstva je postala VRdom.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol: »Prepričan sem, da bo stratup scena eden izmed ključnih stebrov našega mesta in doline v prihodnosti, ko se bomo soočali z izzivom prestrukturiranja industrije.«

Direktorica SAŠA inkubatorja Ana Anžej je poudarila, da »s programom Startup Generator uspešno vzgajamo zagonska podjetja, jim odpiramo dostop do znanja ter nepovratnih sredstev, od njih pa pričakujemo uspeh, hitro rast ter ustvarjanje visoke dodane vrednosti.«

TOP 3 EKIPE – ZMAGOVALCI STARTUP GENERATORJA 2021

MOOHERO

Urban Rotnik, dr. Matija Stupar, Janez Turk

Moohero je sistem za optimizacijo reprodukcije krav. Pozorno spremljanje gonitev je lahko za kmeta velik izziv, vsaka zamujena gonitev pa predstavlja nepotreben strošek. Rešitev so Moohero pametne ovratnice, s katerimi lahko spremljamo aktivnost ter prežvekovanje krav. Z inovativnim pristopom obdelave podatkov v oblaku pa lahko kmeta hitro opozorimo na prihajajočo bolezen ali potencialno gonitev.

»Slabosti konkurence dobro poznamo, saj konkurenčni sistem uporabljamo tudi pri nas doma, na naši kmetiji,« je izpostavil Urban Rotnik.

GRAŠKA

Martin Rojnik

Graška ponuja alternativo obstoječim veganskim znamkam z bogato linijo proteinskih rastlinskih delikates, proizvedenih iz regionalnih surovin, brez dodanih sintetičnih arom, kokosovih olj ali modificiranih škrobov. Delikatese so v večini fermentirane, z visoko vsebnostjo kakovostnih proteinov in esencialnih hranil. Podjetje želi postati eden večjih izvoznikov rastlinskih izdelkov v regiji in zagotavljati samooskrbo z okolju in zdravju prijaznimi hranili.

Martin Rojnik: »Naš cilj je, da ajdova batina (veganska klobasa) postane nova kranjska klobasa.«

DROLCTECH

Jure Drolc

Drolctech rešuje problem strank, ki se ukvarjajo s CNC tehnologijo in uporabljajo rezilna orodja. »Ponujamo jim stroj za skladiščenje rezilnega orodja, ki je računalniško podprt z aplikacijo, ki nadzira celoten proces od samega naročila orodja do izdaje končnemu uporabniku. Stroj pomaga vzpostaviti sistem beleženja orodja na določena stroškovna mesta, kar pomeni lažjo analizo porabe. S pomočjo tega sistema lahko podjetja razbremenijo službi nabave in skladišča ter zmanjšajo končni strošek porabe orodja,« je dejal ustanovitelj podjetja Jure Drolc.

NAJ PODJETNIŠKA IDEJA 2021 – ZMAGOVALEC PO IZBORU OBČINSTVA

VRDOM

Nace Mohorič, Urh Wiegele

VRdom arhitektom omogoča, da svojim strankam z uporabo virtualne resničnosti ponudijo brezskrben proces načrtovanja domov.  »Z našo storitvijo se lahko arhitekti in naročniki sprehodijo skozi prostore, še preden se zasadi prva lopata. S pomočjo VRdoma je gradnja hitrejša, cenejša in brez nezaželenih presenečenj,« pravi Nace Mohorič.

PREOSTALA FINALISTA PROGRAMA STARTUP GENERATOR 2021

GIFT BUDDY

Ožbej Golob, Gal Lindič, Bian Klančnik, Jan Weissenbach

Gift Buddy rešuje probleme vseh, ki imajo težave s pomanjkanjem idej ali časa za nakup darila. Kot rešitev na omenjena problema ponuja spletno stran, ki uporabniku priporoča ideje za darila. Uporabnik v obrazec vnese parametre o obdarovancu, stran pa mu s pomočjo umetne inteligence ponudi predloge in omogoča enostaven spletni nakup.

»Na Startup generator smo se prijavili z namenom, da osvojimo prvo nagrado, a smo ugotovili, da smo tekom programa pridobili toliko dragocenih kompetenc, ki so vredne še več od denarne nagrade.« - Ožbej Golob, član ekipe.

PAWESOME PUZZLE

Jan Weichardt, Nives Hriberšek

Ekipa Pawesome Puzzle izdeluje interaktivne pasje igrače, ki energične psičke zaposlijo in jim ponujajo miselni izziv, ki vodi do nagrade. Igrače so zasnovane s pomočjo strokovno podkovane pasje behavioristke in s sodobnimi proizvodnimi procesi izdelane iz bioplastike in masivnega lesa.

»Na Startup generator smo se prijavili, da osvojimo nova znanja s področja marketinga in oblikovanja poslovnega modela.« - Jan Weichardt, član ekipe.

Galerija Fotografij

Komentiraj