Search
Search
Close this search box.

Začela se je gradnja nove Mozirske koče #foto

Potem ko je Mozirska koča na Golteh februarja v požaru zgorela, Planinsko društvo Mozirje začenja graditi nov objekt. Na Upravni enoti Mozirje ...

Potem ko je Mozirska koča na Golteh februarja v požaru zgorela, Planinsko društvo Mozirje začenja graditi nov objekt.

Na Upravni enoti Mozirje je bila 27. avgusta 2021 vložena prijava gradnje in s tem je bilo vse nared, da se gradnja dejansko lahko prične. Začetek gradnje se je sicer malo zavlekel, ker so morali na gradbišču še poskrbeti za varnost zaradi krušljive skalne stene. Zato so gradbinci na začetku tega meseca uredili podložni beton. Gradnja se bo nadaljevala skladno z vremenskimi razmerami.


Foto: FB – Jože Grčar

Nova planinska koča do konca leta pod steho

Načrt mozirskih planincev je, da bi do konca leta novo planinsko kočo spravili pod streho. Po priporočilih Zavoda RS za varstvo narave bo novi objekt zgrajen v večini iz kamna in lesa. Glede na to, da je del stare koče, ki je bil zgrajen iz kamna, ostal, ga bodo poskušali ohraniti. Po velikosti bo podoben prejšnjemu.

Zavarovalnica je izplačala 400.000 evrov

Tudi sklad za zbiranje sredstev se je med poletjem lepo napolnil. Zavarovalnica je zaključila odškodninski postopek in se na koncu odločila izplačati polni znesek zavarovalne vsote, to je 400.000 evrov. Ta sredstva so že na društvenem računu.

Na razpisu zagotovljenih 300.000 evrov

Uspešni so bili tudi na razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. S prijavo na Javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi je za leto 2022 odobrenih do 300.000 evrov proračunskih sredstev. "Tukaj gre velika zahvala za pomoč zaposlenim na Občini Mozirje, ki so pomagali pripraviti vso razpisno dokumentacijo in vodili postopek," so zapisali pri PD Mozirje.

Posebna spodbuda s strani podjetja BSH

Zelo veseli so bili tudi donacije Nazarskega podjetja BSH, ki je za gradnjo nove koče namenilo 15.000 evrov. V želji, da bi k donacijam spodbudili še ostala podjetja, so dodali še posebno obljubo. Za vsako donacijo katerega koli podjetja, ki bo višja od 500 evrov, bo BSH dodal še novih 500 evrov zraven.

Donacija tudi s strani Mestne občine Velenje

Mestna občina Velenje je na pobudo župana Mestne občine Velenje Petra Dermola namenila 5.000 evrov proračunskih sredstev za obnovo Mozirske koče na Golteh.

Preberi tudi: Na Golteh posadili lipo kot simbol novega začetka #video

Še vedno tudi sami aktivno zbirajo donacije

"Naši kulturniki so na društvenem YouTube kanalu redno objavljali nove prispevke in vabili k zbiranju sredstev za obnovo. Pripravili so že 15 petkovih oddaj, ki so zbrale že več kot 25.000 ogledov," sporočajo iz PD Mozirje.

Dobrodelnost je odmevala tudi na planinah. 25. junija in 15. avgusta je mozirski župnik Sandi Koren daroval maši na Golteh, nabirko pa namenil za obnovo koče. 25. julija pa je bila maša v kapelici pri Koči na Loki, tam pa je oskrbnica koče del dnevnega izkupička namenila prav tako za obnovo Mozirske koče.

Zveza likovnih društev Slovenije pod vodstvom predsednice, gospe Blanke Božič, planinskemu društvu podarila 51 likovnih del, ki so namenjena prodaji. Izkupiček od slik bo v celoti namenjen za obnovo koče.

Razširili so tudi ponudbo izdelkov z logotipom “za Mozirsko kočo”. Poleg navadnih bombažnih majic so sedaj v ponudbi tudi funkcionalne športne majice, bidoni in nahrbtniki. Te izdelke so v času poletne razstave cvetja prodajali tudi v Mozirskem gaju, sicer pa so na voljo na prodajnih mestih TIC Mozirje, v nadomestni koči na Golteh (koča GRS Celje, ki je v neposredni bližini Mozirske koče), na koči na Loki ter v Logarski dolini pod slapom.

"Hvaležni za vsako obliko podpore optimistično zremo naprej in se veselimo nove Mozirske koče," sporočajo iz PD Mozirje.

Več novic

Družba

Na Velenjskem gradu do 12. aprila na ogled razstava “Šaleška planinska pot”

Na Velenjskem gradu si lahko ogledate razstavo "Šaleška planinska pot praznuje 50 let" ...
Utrinki

Mladi šoštanjski nogometaši blesteli na medobčinskem šolskem prvenstvu v nogometu #utrinki

Mladi člani Nogometnega kluba Šoštanj, so na tokratnem medobčinskem šolskem prvenstvu v nogometu predstavljali Osnovno šolo Karla Destovnika Kajuha Šoštanj....
Družba

21. marec – Dan Downovega sindroma: Obujmo različne nogavice za podporo

Vsako leto, 21. marca, se po vsem svetu obeležuje Dan Downovega sindroma. ...
Družba

Vam je zadišala pica iz Restavracije Jezero? Na spletni strani Mestne občine Velenje vas čakajo popusti

Mestna Občina Velenje je pripravila akcijo, ki bo obogatila mestno življenje s široko paleto razvajanja in pestro ponudbo....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Zapora ceste v Pohrastniku: v petek med 8. in 13. uro popolna zapora

V petek, 29. marca, bo med 8. in 13. uro na Pohrastniku prišlo do popolne zapore ceste....
Obvestila

Na Gorenjskem klancu prišlo do prometne nesreče

Obvestila

V torek, 26.3.2024 bo prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo

Iz Komunalnega podjetja Velenje so nam sporočili, da bo jutri prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo na območjih Efenkova cesta, Gregorčičeva cesta in Tavčarjeva cesta....
Obvestila

Previdno! V Paki pri Velenju prišlo do prometne nesreče

Voznike, ki se vozite na relaciji Pake pri Velenju obveščamo, da se je pripetila prometna nesreča, nastaja zastoj....

Zadnje osmrtnice

Rudolf Pudgar

Ferdinand Turnšek ST.

Frančiška Grazer

Velenjcan copyright © 2023