Začela se je gradnja nove Mozirske koče #foto

Potem ko je Mozirska koča na Golteh februarja v požaru zgorela, Planinsko društvo Mozirje začenja graditi nov objekt.

Na Upravni enoti Mozirje je bila 27. avgusta 2021 vložena prijava gradnje in s tem je bilo vse nared, da se gradnja dejansko lahko prične. Začetek gradnje se je sicer malo zavlekel, ker so morali na gradbišču še poskrbeti za varnost zaradi krušljive skalne stene. Zato so gradbinci na začetku tega meseca uredili podložni beton. Gradnja se bo nadaljevala skladno z vremenskimi razmerami.


Foto: FB - Jože Grčar

Nova planinska koča do konca leta pod steho

Načrt mozirskih planincev je, da bi do konca leta novo planinsko kočo spravili pod streho. Po priporočilih Zavoda RS za varstvo narave bo novi objekt zgrajen v večini iz kamna in lesa. Glede na to, da je del stare koče, ki je bil zgrajen iz kamna, ostal, ga bodo poskušali ohraniti. Po velikosti bo podoben prejšnjemu.

Zavarovalnica je izplačala 400.000 evrov

Tudi sklad za zbiranje sredstev se je med poletjem lepo napolnil. Zavarovalnica je zaključila odškodninski postopek in se na koncu odločila izplačati polni znesek zavarovalne vsote, to je 400.000 evrov. Ta sredstva so že na društvenem računu.

Na razpisu zagotovljenih 300.000 evrov

Uspešni so bili tudi na razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. S prijavo na Javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi je za leto 2022 odobrenih do 300.000 evrov proračunskih sredstev. "Tukaj gre velika zahvala za pomoč zaposlenim na Občini Mozirje, ki so pomagali pripraviti vso razpisno dokumentacijo in vodili postopek," so zapisali pri PD Mozirje.

Posebna spodbuda s strani podjetja BSH

Zelo veseli so bili tudi donacije Nazarskega podjetja BSH, ki je za gradnjo nove koče namenilo 15.000 evrov. V želji, da bi k donacijam spodbudili še ostala podjetja, so dodali še posebno obljubo. Za vsako donacijo katerega koli podjetja, ki bo višja od 500 evrov, bo BSH dodal še novih 500 evrov zraven.

Donacija tudi s strani Mestne občine Velenje

Mestna občina Velenje je na pobudo župana Mestne občine Velenje Petra Dermola namenila 5.000 evrov proračunskih sredstev za obnovo Mozirske koče na Golteh.

Preberi tudi: Na Golteh posadili lipo kot simbol novega začetka #video

Še vedno tudi sami aktivno zbirajo donacije

"Naši kulturniki so na društvenem YouTube kanalu redno objavljali nove prispevke in vabili k zbiranju sredstev za obnovo. Pripravili so že 15 petkovih oddaj, ki so zbrale že več kot 25.000 ogledov," sporočajo iz PD Mozirje.

Dobrodelnost je odmevala tudi na planinah. 25. junija in 15. avgusta je mozirski župnik Sandi Koren daroval maši na Golteh, nabirko pa namenil za obnovo koče. 25. julija pa je bila maša v kapelici pri Koči na Loki, tam pa je oskrbnica koče del dnevnega izkupička namenila prav tako za obnovo Mozirske koče.

Zveza likovnih društev Slovenije pod vodstvom predsednice, gospe Blanke Božič, planinskemu društvu podarila 51 likovnih del, ki so namenjena prodaji. Izkupiček od slik bo v celoti namenjen za obnovo koče.

Razširili so tudi ponudbo izdelkov z logotipom “za Mozirsko kočo”. Poleg navadnih bombažnih majic so sedaj v ponudbi tudi funkcionalne športne majice, bidoni in nahrbtniki. Te izdelke so v času poletne razstave cvetja prodajali tudi v Mozirskem gaju, sicer pa so na voljo na prodajnih mestih TIC Mozirje, v nadomestni koči na Golteh (koča GRS Celje, ki je v neposredni bližini Mozirske koče), na koči na Loki ter v Logarski dolini pod slapom.

"Hvaležni za vsako obliko podpore optimistično zremo naprej in se veselimo nove Mozirske koče," sporočajo iz PD Mozirje.

Galerija Fotografij

Komentiraj