V Gorenju razvijajo aparate za ameriški trg

Družba Hisense Gorenje v Velenju od junija 2020 vzpostavlja globalni center za raziskave in razvoj (R&D) za kuhalne aparate in pomivalne stroje za celotno skupino Hisense. Konec junija so začeli tudi s proizvodnjo pomivalnih strojev blagovne znamke Hisense za ameriški trg, kar predstavlja prvo naročilo slovenski proizvodnji pod to blagovno znamko za ameriški trg.

Dokaz zaupanja Hisensa v vrhunske kompetence Gorenjeve ekipe za raziskave in razvoj je nedavna odločitev korporacije, da družba Gorenje junija 2020 prevzame vlogo globalnega centra za R&D za kuhalne aparate in pomivalne stroje. "To pomeni, da je celoten razvoj tehnologije in aparatov zaupan domači razvojni ekipi, ne glede na to, kje poteka proizvodnja posameznih kuhalnih ali pomivalnih strojev in za kateri trg. Gre za pomemben korak naprej, saj smo do lanskega leta v Gorenju razvijali samo izdelke, ki jih izdelujemo v naših tovarnah v Evropi," sporočajo iz Gorenja.

Dr. Boštjan Pečnik, izvršni podpredsednik za R&D v Gorenju, d. o. o., ob tem izpostavlja: "V Gorenju smo izjemno ponosni na lastno razvojno ekipo strokovnjakov in kompetence, ki so deležne spoštovanja tudi od lastnika. Podpora in povezanost z ostalimi razvojnimi centri korporacije Hisense na naši novi globalni misiji prinašata številne priložnosti in izzive, za katere bomo v prihodnosti iskali nove mlade tehnične talente. Verjamemo, da je doseženo pozicioniranje naših razvojnih prizadevanj znotraj družbe Hisense priznanje tudi za našo stroko. Osredotočeni smo na razvoj novih platform  izdelkov, ki prinašajo številne inovacije, tudi zaradi tega, ker je Gorenje z vključenostjo v skupino Hisense pridobilo dostop do napredne tehnologije na področju pametnih naprav."

Razvijajo nove platforme izdelkov za ameriški trg

Ena od ključnih aktivnosti R&D v družbi Gorenje je razvoj novih platform izdelkov za ameriški trg. Gre za kuhalne aparate, ki jih bodo sicer proizvajali v novi tovarni, ki jo Hisense gradi v Mehiki, ter pomivalne stroje. Celoten razvoj aparatov in proizvodne tehnologije so zaupali Gorenjevi razvojni ekipi.

Septembra 2019 so zato v Gorenju sestavili multidisciplinarno ekipo s 30 strokovnjaki s področja produktnega upravljanja, industrijskega oblikovanja, R&D ter proizvodnje. Pri svojem delu se soočajo s številnimi zanimivimi izzivi, saj so ameriški izdelki precej večji od evropskih, imajo drugače postavljene kontrolne plošče z drugačno logiko uporabniških vmesnikov ipd. Skupina je posebnosti in zahteve ameriškega trga preučevala z obiski kupcev, s pogovori s končnimi uporabniki in proučevanjem konkurence. Z jasnim ciljem in z odličnim sodelovanjem z ameriško ekipo Hisensa ter s predano projektno ekipo so dokončali konceptno fazo v manj kot štirih mesecih, to je do januarja 2020. Konec junija je tako v Gorenjevi tovarni v Velenju stekla prva proizvodnja pomivalnih strojev blagovne znamke Hisense za ameriški trg. Ekipa, ki razvija kuhalne aparate, pa je zaključila fazo detajliranja, tako da so tudi že začeli naročati orodja in opremo z daljšimi dobavnimi roki.

Več kot 30 razvojnih projektov in do konca leta osem novih izdelkov

Na področju raziskav in razvoja imajo v Gorenju zastavljene ambiciozne načrte. Do konca leta 2020 bodo na trg uvedli osem novih izdelkov, sicer pa so njihova prizadevanja osredotočena na tri velike razvojne projekte: novo generacijo vgradnih pečic (izdelki bodo na trgu od marca 2021 dalje), novo generacijo pomivalnih strojev (izdelki bodo na trgu konec leta 2021) in novo generacijo izdelkov za ameriški trg (kuhalni aparati na trgu v drugi polovici 2021, pomivalni stroji pa že v letu 2020).

Načrtujemo krepitev razvojne ekipe

V okviru skupine Hisense Europe so vzpostavili R&D oddelke za razvoj končnih izdelkov za kuhalne aparate, pomivalne stroje ter hladilne in zamrzovalne aparate. Drugi pomembni razvojni oddelki so: razvoj elektronike, oddelek za stroškovno optimiziranje izdelkov, skupne razvojne enote in predrazvojni oddelek. Skupno je v Hisense Europe v vseh oddelkih na področju R&D zaposlenih približno 360 strokovnjakov z glavno nalogo, da v dogovorjenih rokih razvijejo nove, inovativne in konkurenčne izdelke visoke kakovosti. Od tega je približno 290 razvojnih strokovnjakov zaposlenih v Sloveniji. Glede na trenutne projekte in ambiciozne razvojne načrte korporacije Hisense, v Gorenju načrtujejo krepitev razvojne ekipe s talenti in kompetencami s področja elektronike, interneta stvari (IoT), elektrotehnike, strojništva, fizike in sorodnih tehničnih disciplin.

Komentiraj