Preventivni ukrepi za preprečevanje legionel v topli vodi

Bioshoper Oglas
Bioshoper Oglas

Komunalno podjetje Velenje je na svoji spletni strani objavilo zapis, kjer opozarjajo, da se poletnih mesecih, ko so uporabniki dlje časa odsotni, lahko zaradi neuporabe tople vode poveča tveganje za razraščanje legionel v hišnem vodovodnem omrežju. Legionele se lahko razraščajo predvsem v sistemih, kjer so cevi obložene z biofilmom, kjer je v sistemu prenizka temperatura vode ali pa voda dlje časa miruje.

S pitjem vode se ne moremo okužiti z legionelo. Do okužbe lahko pride le pri vdihavanju aerosolov tople vode, običajno med tuširanjem. Prekomerno povišano število legionel v topli vodi lahko pri imunsko manj odpornih osebah povzroči pojav legionarske pljučnice.

"V Komunalnem podjetju Velenje skrbimo za varnost sistemov za toplo vodo z rednimi tedenskimi pregrevanji sistemov in z zagotavljanjem dovolj visokih temperatur vode med obratovanjem. V topli vodi izvajamo monitoring fizikalno-kemijskih ter mikrobioloških parametrov in med drugimi tudi prisotnost legionel," sporočajo iz KP Velenje.

Na fotografijah: Analiza vode na prisotnost legionel, ki jo rednjo opravljamo v laboratoriju Komunalnega podjetja Velenje

Komentiraj