Search
Search
Close this search box.

Na Velenjskem jezeru začenjajo z gradnjo prireditvenega odra in prostora #foto

Podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol in izvršni direktor družbe VG5, d. o. o., Miha Brlan sta danes opoldne na novinarski konferenci v mestni h...

Podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol in izvršni direktor družbe VG5, d. o. o., Miha Brlan sta danes opoldne na novinarski konferenci v mestni hiši podpisala pogodbeni sporazum za izvedbo gradbenih, obrtnih in inštalacijskih (GOI) del za projekt CTN Prireditveni oder in prostor. Vrednost del znaša 8.237.043,92 evra z vključenim DDV. Začetek gradbenih del je predviden junija 2019. Rok za dokončanje del je 550 dni oz. predvidoma konec decembra prihodnje leto. 

Na javnem razpisu izbrano podjetje VG5  d. o. o. je v preteklosti v Velenju gradilo tudi enoto vrtca Vrtiljak in obnovilo Galerijo Velenje.

Projekt je idejno zasnoval velenjski arhitekt Rok Poles. Ocenjena vrednost projekta CTN Prireditveni oder in prostor znaša 8,8 mio evrov, od tega bo sofinanciran v višini dobrih 6 mio evrov. 

Z izgradnjo sodobnega prireditvenega odra in prostora želi MOV v Velenju trajnostno sanirati degradirano območje v izmeri več kot 46 tisoč m² in mu tako povrniti družbeno, okoljsko in ekonomsko vrednost ter zagotovili še boljše pogoje za razvoj objezerskega področja v smislu izvajanja športnih, kulturnih, festivalskih, izobraževalnih in zabavnih programov.

Podžupan Peter Dermol je ob podpisu povedal, da so v preteklih tridesetih letih s številnimi projekti že delno sanirali degradirano okolje, ki je nastalo kot posledica več kot 144-letnega izkopavanja premoga, in da so izjemno ponosni, da jim je v tako kratkem času uspelo to območje uspešno razviti tudi v turističnem smislu. Območje okoli Velenjskega in Škalskega jezera vsakodnevno privablja številne obiskovalce iz naše doline in od drugod. Dodal je, da jih veseli, da so pridobili evropska sredstva za ta projekt in da se bo največja investicija v tem obdobju izvedla ravno v neposredni bližini Velenjskega jezera in v zadnjem času zelo prepoznavne Velenjske plaže.

Objekt, ki bo lahko sprejel tudi do 30.000 obiskovalcev, bo gostil najrazličnejše kulturne in športne prireditve ter bo privlačen prostor za izvajanje družabnih in izobraževalnih dogodkov. S prireditvenim odrom in prostorom bodo upravljali javni zavodi (Festival Veleje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, MC Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline).

Na asfaltnih ploščadih bo primeren prostor za rolanje, kotalkanje, rolkanje, kolesarjenje za otroke, talne igre.. Na zelenicah bo prostor za druženje in igro. Sproščanje je predvideno v parkovno urejenem okolju, ki bo na robovih prostora tudi višinsko razgibano z grički in opremljeno s klopmi.

Posebno privlačna bo tudi razgledna ploščad

Z razgledne ploščadi si bodo lahko domačini in turisti na podlagi inovativno pripravljenih in oblikovanih gradiv skozi teleskope in s prostim očesom podrobno ogledali izbrane atribute posameznih zgodb prostora (potopljene vasi, ekološka sanacija, ptice, jadranje, industrijsko in naravno dediščino ipd.) ter celoten prireditveni prostor z atrakcijami bližnje in daljne okolice.

Preberite tudi: Kako je zasnovan projekt Prireditveni oder in prostor na jezeru? #foto


Mestna občina Velenje je iz mehanizma CTN uspela pridobiti sofinanciranje v višini 11.448.260 evrov za projekte v skupni višini več kot 17 mio evrov.

K tako uspešnemu deležu sofinanciranja Republike Slovenije in Evropske unije je pomembno prispeval župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, ki je kot takratni predsednik Združenja mestnih občin Slovenije sodeloval v dogovoru županov mestnih občin in bistveno pripomogel k sedanjemu uspešnemu črpanju evropskih sredstev Mestne občine Velenje.

Več novic

Gospodarstvo

Velenjski svetniki na današnji seji izrazili zaskrbljenost glede mlajših rudarjev

Svetniki Mestne občine Velenje so se na današnji seji posvetili razpravi o zakonskih pripravah na prestrukturiranje regije Saša. Od pristojnih so zahtevali, da dobi ta regija poseben status premogovne regije...
Kronika

Ta vikend so policisti v Velenju obravnavali kar 4 vlome

Policisti so ta vikend v Velenju obravnavali kar štiri vlome. ...
Družba

Na spletni strani Mestne občine Velenje zavrtite “Kolo sreče” in se razvajajte z odličnimi nagradami in popusti

Odkrijte razkošje več kot 300 nagrad in ekskluzivnih popustov lokalnih ponudnikov na spletni strani Mestne občine Velenje, kjer vas pričakuje čarobno kolo sreče. Preprosto ga zavrtite in uživajte v obilici...
Družba

Predstavljamo Krajevno skupnost Cirkovce

Krajevna skupnost Cirkovce leži približno 7km severovzhodno od Velenja. Cirkovce so razdeljene na dve naselji in sicer: Škalske in Šmartinske Cirkovce. V Škalskih Cirkovcah je približno 160 prebivalcev, v Šmartinskih...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

V garažni hiši Gorica prišlo do okvare dvižnih vrat

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike, da je prišlo do okvare dvižnih vrat v garažni hiši Gorica....
Obvestila

Zapora ceste v Pohrastniku: v petek med 8. in 13. uro popolna zapora

V petek, 29. marca, bo med 8. in 13. uro na Pohrastniku prišlo do popolne zapore ceste....
Obvestila

Na Gorenjskem klancu prišlo do prometne nesreče

Obvestila

V torek, 26.3.2024 bo prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo

Iz Komunalnega podjetja Velenje so nam sporočili, da bo jutri prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo na območjih Efenkova cesta, Gregorčičeva cesta in Tavčarjeva cesta....

Zadnje osmrtnice

Franc Mravljak

Rudolf Pudgar

Ferdinand Turnšek ST.

Velenjcan copyright © 2023